Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mihajlović: Pomoći ćemo RS oko Južnog toka

    Ministarstvo energetike Srbije i preduzeće Srbijagas pomoćiće resornom ministarstvu Republike Srpske da se pripremi strategija i studija Južnog toka kroz RS.

    Ministarka energetike Zorana Mihajlović je nakon četvrte zajedničke sednice vlada Srbije i RS rekla da su dve vlade potpisale veoma važan Memorandum, koji je jedan od uslova da bi uopšte mogao da se gradi krak Južnog toka kroz RS, jer je neophodno rešiti imovinske odnose između Srbijagasa i preduzeća Gaspromet Pale. Ona je nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa između JP 'Srbijagas' i 'Gas prometa' rekla da je neophodno da se prvo obave tehničke stvari, bez kojih je nemoguće da se krene u realizaciju Južnog toka kroz RS.

    "Mi očekujemo prvo odluku Vlade Republike Srpske da se praktično Gaspromet Pale pripoji takođe preduzeću 'Gas RS', a potom ćemo na osnovu Memoranduma da utvrdimo koji je to udeo imovine kojiSrbijagas poseduje u tom preduzeću", rekla je Mihajlović. Prema njenim rečima, još uvek se ne zna tačan kapacitet Južnog toka koji prolazi kroz Republiku Srpsku "Naš interes je svakako da on bude što veći, i to oko milijardu metara kubnih, ali to je nešto oko čega ćemo se još dogovarati. Očekujem da bi vrednost Južnog toka kroz RS mogla da bude negde oko 400 miliona evra", navela je ministarka.

    Ona kaže da su svi projekti koji postoje između Srbije i Republike Srpske sada za stepenicu na višem nivou.

    "Jedan od takvih projekata je realizacija energetskog sporazuma sa Italijom, koji je veoma značajan na srednjoj Drini. Danas su radne grupe u Banjaluci razgovarale o pravljenju lista hidroelektrana koje će se naći ispred italijanskih partnera", kaže Mihajlović. Ministarka očekuje da nakon pisma koje je poslato italijanskom ministru Srbija u najkraćem mogućem periodu, u toku leta, dobije konačnu listu, i da italijanska vlada potvrdi svojim dekretom da se kreće u te projekte.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE