Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za građevinsku dozvolu mogu se čekati i 234 dana

    Kada se saberu sva zakonom dozvoljena odlaganja za dobijanje građevinske dozvole u Srbiji, dolazi se do podatka da dobijanje dozvole može da traje 234 dana.

    Za to vreme potrebno je prikupiti oko 90 različitih dokumenata – od raznih saglasnosti preko potvrda i dozvola, do dokaza, zahteva, izvoda, izjava, rešenja, uslova… 

     

    Za dobijanje ovih papira potrebno je preći grad uzduž i popreko i po nekoliko puta posetiti službenike koji rade na oko tridesetak šaltera najrazičitijih instutucija – od katastra, Vodovoda i kanalizacije, preduzeća za distribuciju gasa, toplotne energije, telekomunikacionih preduzeća, zavoda za zaštitu spomenika kulture, životne sredine… 

     

    Četiri džinovska koraka do dozvole za gradnju:

     

    1. Lokacijska dozvola 

    Ukoliko zemljište ne mora da se prenameni i ukoliko vlasnik ima dokaz o vlasništvu zadobijanje lokacijske dozvole potrebno je izvaditi deset komumenata za čije je dobijanje potrebno ispuniti isto toliko uslova i obići bar 20 šaltera. Za ovaj korak potrebno je čak 154 dana. 

     

    – 10 dokumenata 

    – 20 šaltera 154 dana 

     

    2. Građevinska dozvola 

    Nakon muke oko dobijanja lokacijske dozvole, sledi nova muka za koju je potrebno najmanje pet različitih dokaza, šest saglasnosti i građevinska dozvola za pripremne radove. U jurcanju za građevinskom dozvolom potrebno je obići još šest institucija. 

     

    – 5 dokaza 

    – 6 saglasnosti

    – 157 dana 

     

    3. Odobrenje za izgradnju 

    Za rešenje o izgradnji potrebno je pribaviti pet dokumenata i čekati u redu u četiri institucije. Tek tada počinje izgradnja. Dobijenja građevinske dozvole i odobrenje za izgradnju može da traje oko 40 dana, bez vremena koje je potrebno za izradu glavnog projekta. 

     

    – 5 dokumenata 

    – 4 instutucija 

    – 40 dana 

     

    4. Upotrebna dozvola 

    Za upotrebnu dozvolu potrebno je pribaviti sedam zahteva i sedam saglasnosti. Ovaj posao zahteva obilazak pet institucija, a sve to može da traje 37 dana. 

     

    – 7 zahteva 

    – 7 saglasnosti 

    – 5 institucija 

    – 37 dana

     

     

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE