Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PUTOPIS ETIOPIJA: Neki sasvim drugi svet

    Krenuli smo da upoznamo afrička plemena Etiopije i ljude koji zbog ješnih termita žive u kućama od devet metara, koji nose tanjire u usnama i ubijaju svoju decu ako ona imaju krive zube. Krenuli smo u jedan svet koji živi po pravilima starim hiljadama godina

    Prošetaćemo jedinom pravoslavnom državom Afrike, poslednjom afričkom divljinom sa najviše građevina koje je UNESCO zaštitio na tlu Crnog kontinenta. Ovo je priča o jednom putovanju po jugu Etiopije, dolinom reke Omo, o plemenima koja žive po svojim pravilima. Krenuli smo od glavnog grada Adis Abebe do Arbo Mincha, gde smo se ukrcali u džipove natovarene stvarima koje su nam bile potrebne za dvonedeljnu pustolovinu po divljini. Šatori, hrana i voda bili su spremni za znatiželjne saputnike.

    Ješni termiti

    Dorze je planinsko pleme karakteristično po kućama u kojima žive. Kuće su vrlo visoke, napravljene od trske, uz običaj je da se svaka podeli na tri dela. Jedan za spavanje, u drugom se boravi, a u treći se smešta stoka. Stoka spava zajedno sa ljudima kako bi se prostor bolje ugrejao tokom hladnih noći. Visina kuće može da dostigne devet metara i više. Moraju biti tako visoke, jer uporni termiti jedu donji deo, pa se kuće konstantno smanjuju.

    Kralj je kralj

    U plemenu Konso naš kamp je bio smešten pored kuće kralja Konso. Kralj ima dvesta hiljada podanika, koji mu se obraćaju za sve probleme. Za njih ne postoje sudovi, država, administracija, već jedino njihov kralj. Trenutno je na prestolu čovek od svojih četrdesetak godina, blagih očiju, vrlo obrazovan, odlično govori engleski i ugostio nas je u svom domu i odgovarao nam na sve naše ljubopitljive nedoumice. Najviše nas je zaintrigirao izbor kralja. Naime, kada kralj umre, njegov prvi sin, koji je odmalena pripreman za tu ulogu, stupa na vlast. Međutim, čitav proces traje devet godina, devet meseci, devet dana i devet sati od smrti kralja i za to vreme samo članovi velikog veća znaju da kralj više nije među živima i pripremaju mladog kralja, svoje podanike i pogreb. Nakon isteka tog perioda, svim pripadnicima plemena se saopštava da imaju drugog kralja. 

    Ceo tekst pročitajte u magazinu BIZLife

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE