Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zakonodavni okviri za investicije u obnovljive izvore energije do kraja godine

    Do kraja godine biće zaokružen zakonodavni okvir za investicije u obnovljive izvore energije, istakla je Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, na konferenciji ’Zelena energija – energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije’ u organizaciji BIZLife-a.

    „Obnovljivi izvori energije, uz povećanje energetske efikasnosti, predstavljaju odlučujući faktor postizanja energetske bezbednosti države“, istakla je ministarka energetike.

    Mihajlovićeva je podsetila da je pravilnikom propisan model ugovora o otkupu energije proizvedene iz obnovljivih izvora, ističući da je bilo pritisaka pri donošenju tog dokumenta.

    "Model ugovora koji je Srbija donela najfleksibilniji je u Evropi i sada postoji obaveza javnog proizvođača da mora da preuzme svu električnu energiju koju proizvede ovlašćeni proizvođač", dodala je ministarka energetike.

    Ona je navela da se može čuti da postoje nezadovoljni investitori zbog toga što nisu dobili mogućnost da se uključe u kvote za otkup struje po povlašćenim cenama.

    "Srbija ima kvote i nismo dovoljno bogati da svi mogu da budu povlašćeni proizvođači", istakla je Zorana Mihajlović.

    Kako je najavila, u narednih nekoliko meseci biće raspisan novi javni poziv za izgradnju mini hidroelektrana, ističući da je potrebno da se iskoriste svi potencijali za izgradnju tih hidroelektrana.

    Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović je kazao da se u Srbiji više ne govori o potencijalima obnovljivih izvora energije, već da sada investitori dolaze.

    Trifunović je kazao i da će do kraja meseca biti potpisani ugovori sa 90 investitora za izgradnju mini hidroelektrana na osnovu javnog poziva koji je objavilo ministarstvo, dodajući da je među njima 26 stranih investitora.

    Foto: Jelena Vučetić

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE