Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatske dnevne novine plaćaće PDV od 5 posto

    Ustavni sud Hrvatske doneo je odluku da sve dnevne novine opšteg informativnog karaktera sa statutom medija, do daljnjeg plaćaju sniženu stopu PDV od 5 posto, a ne samo one koje imaju više od 25 hiljada reči.

    Trebalo bi biti da sve dnevne informativne novine plaćaju pet posto, zato što se nije osporavala cela odredba, već samo deo odredbe o 25 hiljada reči novinarskog autorskog teksta, rekla je Hini advokat Vesne Alaburić, koja se u ime Večernjeg lista i 24 sata sudu žalila na poslednje izmene Zakona o PDV.

    Žalbom nismo osporavali zakonsku odredbu da PDV od 5 odsto plaćaju dnevne opšte informativne novine koje imaju statut, objašnjava Alaburić.

    Odluka Ustavnog suda ne bi se odnosila na specijalizovane dnevne novine, poput sportskih i poslovnih dnevnika jer se na njih, prema Zakonu, ni ne primenjuje odredba o petoprocentnom PDV.

    Na Ustavnom sudu potvrdili su da je odluka doneta. Reč je o privremenoj odluci, a konačna odluka o ustavnosti osporavane odredbe očekuje se početkom jeseni.

    Poslednjim izmenama Zakona o PDV dnevnim novinama opšteg informativnog karaktera od 1. jula smanjena je stopa PDV sa 10 na pet posto, ali moraju imati više od 25.000 reči autorskih tekstova dnevno.

    Te izmene su izazvale veliko negodovanje novinskih izdavača i Hrvatskog novinarskog društva, a podršku im je dala i Međunarodna federacija novinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE