Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Barclays kažnjen zbog nameštanja cene struje u SAD

    Američke vlasti kaznile su britansku banku Barclays sa 453 miliona dolara zbog navodnog učešća u nameštanju cena električne energije na tržištima na zapadu SAD, što banka negira.

    Americka Federalna regulatorna komisija za električnu energiju (FERC) naložila je Barclaysu da plati kaznu od 453 miliona dolara zbog pokušaja manipulisanja cenama struje u Kaliforniji i na drugim tržištima od kraja 2006. do 2008, prenosi agencija France presse.

    FERC navodi da su četiri trgovca britanske banke manipulisala indeksom cena u korist Barclaysa.

    "S obzirom na težinu prekršaja i nezainteresovanost Barclaysa  i njegovih trgovaca da isprave grešku, FERC je naložio banci da plati kaznu", navodi komisija. Četiri trgovca takođe treba da plate individualne kazne ukupne vrednosti 15 miliona dolara, u roku od 30 dana.

    Barclays je rekao da je razočaran potezima FERC-a i tvrdi da su kazne i optužbe neosnovane.

    "Verujemo da je naše poslovanje potpuno legitimno i u skladu sa zakonima. U potpunosti smo sarađivali sa FERC-om tokom istrage u vezi sa trgovanjem od pre nekoliko godina i nameravamo istrajno da se branimo od optužbi", navodi banka.

    Američke vlasti istražuju učešće velikih banaka u nameštanju cena na energetskom tržištu, a Deutsche banka je ove godine zbog navodnog učešća u manipulaciji cenama u Kaliforniji 2010. kažnjena sa 1,7 miliona dolara.

    Barclays je prošle godine zbog pokušaja manipulisanja međubankarskim kamatnim stopama Libor i Euribor od 2005. do 2009. kažnjen sa 470 miliona dolara.
     

    Foto: Barclys.com

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE