Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zlato nezaustavljivo pada

    Cena zlata na svetskim tržištima nezaustavljivo pada, a korekcija je toliko jaka da je gotovo izgledno kako do kraja godine neće nadoknaditi gubitak vrednosti.

    Ako bude tako, a Bloomberg piše da je takav scenario izvestan, to će biti prvi godišnji pad zlata u poslednjih 13 godina.

    Pad cene najvrednijeg i najpoželjnijeg plemenitog metala na svetu, fondovima koji ulažu u zlato, iz portfelja je "izbilo" neverovatnih 66 milijardi dolara.

    Nalazimo se u silaznom trendu i kratkoročno i u srednjeročno, izjavio je za Bloomberg direktor kompanije FuturesTechs.com Clive Lambert. Cena unce zlata koje je spremno za isporuku ove je godine na londonskom tržištu pala 23 posto na 1285,52 dolara.

    Prema analizi stručnjaka, zlato je u ovoj godini imalo treći najlošiji rezultat na tržištu roba, iza srebra i kukuruza. Ako cena unce padne ispod 1120 dolara, onda taj pad potencijalno moće ići sve do 890 dolara. U istoriji smo imali prilično gadnih padova, tako nešto se može ponoviti, stoji u analizi Barclaysa. 

    Pad cene zlata ubrzao se nakon što je prvi čovek američkih Saveznih rezervi Ben Bernanke sredinom juna izjavio da će usporiti s kupovinom obveznica na tržištu. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE