Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nacrt o štrajku odbija investitore

    Delegacija nemačke privrede u Srbiji upozorava da javna rasprava o Nacrtu novog zakona o štrajku nije transparantna i da će, ako se usvoji u toj formi, znatno uticati na pogoršanje stanja u srpskoj privredi i usporavanje stranih investicija.

    Ukoliko se usvoji ovako predloženi nacrt kao zakon, on će u ogromnoj meri uticati na usporavanje stranih direktnih investicija u Srbiju, a mogao bi da utiče i na dislokaciju, odnosno izmeštanje sadašnjih proizvodnih pogona nekih sadašnjih nemačkih i stranih investitora van granica Srbije, navodi se u saopštenju.

    Nemačka delegacija napominje da nijedan strani investitor ne želi da investira u zemlji gde u svojoj kompaniji ne bi mogao da kontroliše tokove proizvodnje ili gde se dovode u pitanje narudžbine iz ugovornih obaveza koje su vezane rokovima u procesu serijske proizvodnje.

    Promena Zakona o radu, za koji su sve kompanije zainteresovane, a među njima i 370 nemačkih koje posluju u Srbiji i zapošljavaju preko 25.000 ljudi, je neophodna, kaže direktor Delegacije Michael Schmidt. On, međutim, ističe da neće ni biti potrebna ukoliko aktuelni Nacrt zakona o štrajku bude ušao u dalju proceduru.

    Već smo dobili negativne reakcije o Nacrtu od kompanija koje spadaju u najveće nemačke poslodavce u zemlji, rekao je Schmidt i dodao da nije reč o samo dva-tri člana Nacrta.

    U Delegaciji nemačke privrede u Srbiji su, takođe, mišljenja, da je ovakav Nacrt zakona o štrajku protivan interesima i stranih i domaćih poslodavaca, te da će njegovim eventualnim usvajanjem sigurno znatno opasti interes nemačkih preduzeća za dalje direktne investicije u Srbiju.

    Kako piše u saopštenju Delegacije, javna rasprava nije „vidljiva“ u javnosti i koncentrisana je na samo tri javne rasprave i to u mesecu godišnjih odmora, a potrebno je, takođe, da se promeni sastav sadašnje Radne grupe i ispoštuje jednaka tripartitnost u dijalogu.

    Delegacija je ukazuje i da je aktuelni nacrt ovog zakona mnogo gore rešenje od starog Zakona koji datira još iz 1996. godine i da je neophodan ili potpuno nov nacrt ili značajno izmeniti sadašnji koji će ispoštovati kriterijume ravnopravnosti svih strana.

    Potrebno je da se sasvim precizno jasno navedu prava i obaveze obeju strana u nacrtu, kao i u svim drugim članovima koji su nejasni, nepotpuni ili mogu različito da se tumače, zaključuje se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE