Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija: Finansijski direktori očekuju stagnaciju BDP

    Od finansijskih direktora u Srbiji, 72 odsto očekuje da će bruto domaći proizvod zemlje (BDP) tokom 2013. godine stagnirati, pokazalo je istraživanje revizorsko-konsultantske kuće Dilojt. 

    Samo 18 odsto očekuje umeren rast, iako 47 odsto ispitanika navodi rast prihoda kao svoj prvenstveni cilj. 

     

    "U praksi, ta 'oaza' optimizma poklapa se sa očekivanim rastom u određenim privrednim sektorima koje je finansijska kriza pogodila manje nego ostale. Većina finansijskih direktora iz Srbije, njih 54 odsto očekuje blagi porast nezaposlenosti, dok njih 13 odsto procenjuje da će se broj nezaposlenih delimično smanjiti", naveo je direktor u Sektoru revizije Aleksandar Knežević. 

     

    U oblasti finansijskog upravljanja verovatno će se javiti problem manjka talentovanih kadrova za visoke i najviše rukovodeće pozicije, ocenjeno je u istraživanju koje je Dilojt danas dostavio medijima. 

     

    Uprkos finansijskoj i ekonomskoj neizvesnosti, većina finansijskih direktora iz Srbije – 49 odsto, optimistična je kada je reč o finansijskoj perspektivi preduzeća u kojima rade. 

     

    Kao prioritet ističe se rast prihoda na postojećim i novim tržištima, a jedan od ključnih zadataka jeste i poboljšanje likvidnosti preduzeća, navedeno je u istraživanju “Stavovi finansijskih direktora u srednjoj Evropi“ koje je Dilojt sproveo u prvoj polovini 2013.godine.

     

    Od anketiranih preduzeća u Srbiji, 72 odsto ocenjuje opšti stepen eksterne finansijske i ekonomske neizvesnosti s kojom se njihovo preduzeće suočava kao visok ili iznad uobičajenog. 

     

    Od anketiranih preduzeća iz Srbije, 43 odsto smatra da će njihove postojeće poslovne strategije obezbediti stabilnost poslovanja tokom naredne tri godine, dok 57 odsto navodi da će im promena modela poslovanja i/ili restrukturiranje verovatno biti prioritet u narednih 12 meseci.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE