Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvi socijalni programi za preduzeća u restrukturiranju

    Prva grupa od 27 preduzeća u restrukturiranju dobila je dopis da pripremi socijalni program i oni će to uraditi u narednih nekoliko dana, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić.

    On je, na sastanku sa predstavnicima Samostalnog sindikata metalaca Srbije, istakao da su to uglavnom kompanije koje već godinama ništa ne proizvode.

     

    Ljubić je rekao da za preduzeća u restrukturiranju važi socijalni progam kao i do sada, samo je iznos sredstva povećan sa 100 na 300 evra po godini radnog staža, kao što je 2009. godine isplaćeno radnicima Zastave automobili.

     

    "Ukoliko preduzeće ode u stečaj, a radnik ne uzme socijalni program ili se ne izjasni, misleći da će kompanija nastaviti da funkcioniše, nakon stečaja ne može više da računa na socijani program", poručio je Ljubić.

     

    Kako je objasnio, socijani programi se isplaćuje pre nego što kompanija ode u stečaj ili bude privatizovana, jer radnici koji ne pređu kod novog poslodavca takođe mogu računati na socijalni program. 

     

    U procesu restrukturiranja je više od 175 preduzeća koji zapošljavaju više od 50.000 radnika, a godišnje pored regularnih subvencija državu koštaju i 750 miliona evra za razne neplaćene obaveze (voda, struja, porezi…).

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE