Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Posao u Srbiji koji je dobro plaćen, ali malo ko hoće da ga radi

    Prema jučerašnjim podacima o junskim zaradama u Srbiji, naftaši i bankari koji su među onima sa najvišim zaradama u našoj zemlji, za petama je jedno neočekivano zanimanje.

    Pastiri mesečno zarađuju više stotina evra (čak i do 700 evra), ali je malo onih koji žele pastirskim putem, izveštava Radio-televizija Srbije.

    Na pašnjacima na jugu, u mestu gde je prosečna plata 20.000 dinara, malo ko se lati čobanskog štapa. Vole da kažu – "od rabotu se samo grbavi".

    Među 780.000 zvanično nezaposlenih u zemlji gotovo je nemoguće pronaći one koji bi zarađivali čuvajući ovce ili krave.

    Pastiri zarađuju od 200 do 700 evra mesečno, a uz platu imaju stan i hranu.

    Pastir Rajko Dudić zarađuje 200 evra mesečno, a obezbeđeni su mu i stan i hrana.  "Treba znati ojagnjiti, nahraniti, napojiti, ne pustiti u štetu. Sve treba da poznaješ, svaku ovcu, svako jagnje čije je", priča pastir Rajko.

    Ima i onih koji za čobanski posao mesečno zarade dve prosečne plate. Tako Đorđe Jovanović za čuvanje krava dobije i do 80.000 dinara.  "Dobra je plata, nije da nije dobra, 600 dinara po kravi. Dobro je, samo je dosadno. Treba izdržati ceo dan i po suncu i kiši i vetru", priča Đorđe.

    Dejan Nikolić iz Krnješevaca kaže da je imao sreće i da je našao dobrog pastira koji je čovek iz sela i koji je tu 10 godina.  "Ima nas 10 gazda koji isterujemo krave. To nam je najbitnije da nam krave dođu site i nahranjene", kaže Nikolić.

    Na pašnjacima na jugu, u mestu gde je prosečna plata 20.000 dinara, malo ko se lati čobanskog štapa. Vole da kažu – "od rabotu se samo grbavi".  "Niko neće da radi kao pastir. Ovamo kažu nema posla, a ovde neće niko da radi", priča Olivera Cvetanović iz sela Crvena Jabuka kod Babušnice.

    "Koga god pitaš da li hoće da čuva ovce, kaže 'jesu to tvoje ovce, čuvaj ih ti'. Lakše mu je da sedi na ulici i pije pivo nego da čuva ovce", kaže Predrag Babin.

    Ne može svako da bude pastir. Mada za to nije potrebna diploma, ali jeste dobra volja i dva dobra psa pulina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE