Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Duvanska bitka Srbije i Hrvatske

    Evropski komesari i Vlada Srbije uskoro razgovaraju o uslovima pod kojim će Hrvatska izvoziti cigarete u Srbiju. Dok Brisel za Hrvatsku traži povlašćen tretman, ovdašnji stručnjaci kažu da bi to srpskom budžetu nanelo višemilionsku štetu.

    Obostrano je odlučeno da se pitanje mora podići na viši nivo kako bi se našlo rešenje, a to su kod EU komesari za proširenje ili trgovinu a kod nas vrh Vlade, kaže Bojana Todorović iz Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine.

    Hrvatska je od EU tražila da na kvotu od 1.625 tona cigareta godišnje plaća carinu kao do sada, 15 odsto, po CEFTA Sporazumu, umesto 57,6 odsto koliko plaćaju zemlje Unije, a takva računica značila bi manjak u srpskom budžetu od sedam miliona evra.

    Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije kaže da se, u interesu za našu duvansku industriju, mora zauzeti jasan stav da se zadrže pravila igre koja važe za EU i Hrvatsku, kao članicu unije. Verovatno bi ostale države mogle da pođu tim primerom i da traže isti status, kaže on.

    Srđan Lazić iz kompanije British American Tobacco smatra da bi bilo kakvo uvođenje kvote ili davanje koncesije Hrvatskoj odnosno EU dovelo do flagrantnog narušavanja regionalnog okruženja.

    Verujemo da će Vlada Srbije uspeti da sačuva domaću duvansku industriju pregovorima i da neće pristati na kvotu EU, ističe on.

    Svaki presedan davanja povlastica Hrvatskoj ili dugoj članici EU stvorio bi negativan ambijent za sve buduće potencijalne investitore koji bi uložili svoj novac u Srbiju, kaže Žika Zorkić iz Fabrike duvana MONUS.

    Hrvatska je i u CEFTA imala privilegovan status kada je reč o carinama na duvan. Srbija je, na primer, za izvoz plaćala dva i po puta više, pa je i to jedan od razloga što smo u Hrvatsku prošle godine izvezli 10 puta manje cigareta nego oni kod nas.

    Hrvatska ministarka inostranih poslova Vesna Pusić, nedavno je izjavila da u ovom slučaju Evropska komisija štiti interese Hrvatske kao članice EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE