Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strane banke povlače kapital sa Balkana

    Strane banke sve više povlače svoj kapital iz centralne i istočne Europe, što bi moglo naštetiti privredama evropskih država u razvoju.

    U prvom tromesečju, strane bnke su ubrzale sa povlačenjem kapitala iz centralne i istočne Europe, pokazuje najnoviji izveštaj Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD).

    U tom periodu, banke su smanjile svoje spoljne pozicije u evropskim zemljama u razvoju, bez Rusije i Turske, u visini od 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda. To je, prema EBRD, više nego u zadnjem tromesečju 2012. godine, kada su ta sredstva u smanjena za 0,2 posto.

    Mnoge banke u istočnoevropskim zemljama u vlasništvu su matičnih banaka sa Zapada, koje u poslednje vreme smanjuju kreditne aktivnosti u nastojanju da srede svoje bilanse, narušene krizom.

    Strahuje se da će njihovo povlačenje na domaće tržište naštetiti privredama evropskih država u razvoju.

    Istraživanje je pokazalo značajno kumulativno smanjivanje sredstava u proteklim kvartalima, koje je dosezalo u proseku i 5,5 posto BDP od sredine 2011. godine. Najveće povlačenje sredstava zabeleženo je u Mađarskoj,  23 posto, i u Sloveniji 17 posto BDP.

    Taj proces nastavio se i u prva tri meseca ove godine u zemljama kao što su Hrvatska, Letonija, Litvanija, Rumunija i Ukrajina, saopštio je EBRD.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE