Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najlošije poslovanje slovenačkih banaka

    Bankarski sistem u Sloveniji završio je 2012. godinu sa najlošijim rezultatom u srednjoj i istočnoj Evropi, s negativnim povratom na kapital koji iznosi minus 7, 3 odsto, pokazuje analiza profitabilnosti bankarskog sistema portala moj-bankar.hr.

    Najgore još nije prošlo, jer se BDP Slovenije strmoglavio u prvom kvartalu za 4,8 odsto, a država još traži način da ojača Novu Ljubljansku Banku, kojoj nedostaje sveži kapital za nastavak normalnog poslovanja, navodi se u analizi.

    Mađarska, koja je vratila svoje dugove MMF, dok je deo troška krize, kroz porez na aktivu, prebacila na banke, još uvek ima neprofitabilan bankarski sistem, ali je "blag" u poređenju sa Slovenijom.

    S druge strane su rezultati Poljske i Češke. Izvozno orijentisana Češka i snalažljiva Poljska koja ima snažan "interni sistem" povlačenja EU fondova, rastu i posluju kao da krize i nema. Povrat na kapital češkog bankarskog sistema iznosio je 21,4 odsto.

    Hrvatski bankarski sistem je 2012. godinu završio s neto dobiti od 2,8 miljardi kuna što je za četvrtinu manje nego 2011. Takav pad dobiti imao je negativan učinak na povrat na kapital, koji je za 2012. godinu iznosio 4,8 odsto.  

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE