Porez veći i 300 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Porez veći i 300 odsto

  Dok Beograđane "poreski šok" očekuje naredne godine, u pojedinim gradovima vlasnicima nekretnina stigla su "paprena rešenja".

  Tako je Novosađane, vlasnike kuća i stanova, neugodno iznenadio ovogodišnji obračun poreza na imovinu, pošto su iznosi koje treba da uplate povećani i do 300 odsto. Veliki broj prijava građana stigao je na adresu Ministarstva finansija, koje se oglasilo nenadležnim, jer su za obračun i naplatu poreza zadužene isključivo opštine i gradovi.

   

  Poreska rešenja koja su proteklih meseci primili vlasnici nekretnina u glavnom gradu su nepromenjena u odnosu na lane. Ali, veći iznos poreza na imovinu Beograđane čeka u 2014. godini. Koliko je to procenata više, niko ne može ni da nasluti, dok se ne utvrde prosečne cene po kvadratu odgovarajućih nepokretnosti po zonama i dok se ne donese odluka o stopama poreza na imovinu.

   

  Od 2014. godine porez će se utvrđivati na osnovu realnih prosečnih tržišnih cena po kvadratu odgovarajućih nepokretnosti po zonama, kaže za "Novosti" Violeta Nićiforović, zamenik direktora Uprave javnih prihoda Beograda.

   

  Prosečne cene treba da se objave do kraja novembra, a na osnovu cena ostvarenih u prometu nekretnina od 1. januara do 30. septembra. Beograd već ima odluku o određivanju zona, koja će se primenjivati i kod utvrđivanja poreza na imovinu. U planu je donošenje odluke kojom će se predvideti umanjenje poreza na imovinu po osnovu amortizacije.

   

  Povećanje iznosa na poreskim rešenjima za ovu godinu u novosadskoj poreskoj upravi opravdavaju punom primenom Zakona o porezima na imovinu, koji podrazumeva da stopa poreza na imovinu ostaje nepromenjena – 0,4 odsto, da se umanjuje iznos po osnovu amortizacije po stopi 0,8 odsto po godini starosti objekta, a najviše do 40 odsto.

   

   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE