6 KNJIGA koje će vam pomoći da budete bolji LIDER u 2020.

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  6 KNJIGA koje će vam pomoći da budete bolji LIDER u 2020.

  Poznato je da upitne prakse kompanija ili njihovih lidera mogu znatno da naruše kulturu i ugled komanije.

  Ponekad se problemi u kompanijama javljaju kad osnivači i rukovodioci ne vode računa upravo o kulturi preduzeća. U drugim slučajevima, kompanije imaju problem da održe svoju kulturu sa porastom broja zaposlenih.

  Ako vam je prioritet da budete savesni i promišljeni lider, važno je da potražite savet i da utvrdite gde su druge kompanije pogrešile.

  Ovih sedam knjiga će vam pomoći da kritički sagledate kulturu svoje kompanije:

  1. SUPER PUMPED: THE BATTLE FOR UBER BY MIKE ISAAC

  “Super Pumped: Bitka za Uber” – Majk Ajzak

  Zamislite ovo kao priču upozorenja – rezultat ne shvatanja kulture kompanije ozbiljno od prvog dana. U ovoj knjizi ugledni novinar New York Timesa, koji je detaljno izveštavao o Uberu, istražuje uspon i pad kompanije i njenog kontroverznog osnivača i bivšeg generalnog direktora.

  Knjiga detaljno govori o tome kako je Uber varao ne samo svoje vozače, nego i korisnike, te kako je na tome zgrnuo bogatstvo, koje nije ulagao u bezbednost vožnje, što je bio njihov glavni moto.

  2. SHE SAID BY JODI KANTOR AND MEGAN TWOHEY

  “She Said”: knjiga o #MeToo pokretu – Džodi Kantor i Megan Tvohi

  Novinarke New York Timesa koje stoje iza razotkrivanja producenta Harvija Vajnštajna u ovoj knjizi vode čitaoce kroz istragu koja je otkrila zataškano seksualno uznemiravanje koje je trajalo decenijama i optužbe protiv Vajnštajna.

  3. NINE LIES ABOUT WORK BY MARCUS BUCKINGHAM AND ASHLEY GOODALL

  „Devet laži o poslu“ – Markus Bukingam i Ešli Gudol

  Autori tvrde da su mnoge stvari koje kompanije smatraju istinitim zapravo u suprotnosti sa onim što zaposlenima treba ili što zapravo žele. Oni opisuju ono što vide kao devet „laži“ koje kompanije „govore“ sebi.

  4. REBOOT: LEADERSHIP AND THE ART OF GROWING UP BY JERRY COLONNA

  REBOOT: Vođstvo i umetnost odrastanja – Džeri Kolona

  Džeri Kolona (Jerri Colonna) jedan je od najtraženijih „trenera“ izvršnih direktora u Silicijumskoj dolini, a savetuje lidere poput izvršnog direktora Gimlet Medie Aleka Blumberga i bivšeg izvršnog direktora Etsija Čada Dikersona.

  U Reboot-u, Kolona je podelio  svoje lične borbe sa mentalnim zdravljem – nešto sa čime se mnogi tehnološki lideri bore u toku svoje karijere, kako kaže Kolona. On tvrdi da put ka boljem liderstvu kreće samoispitivanjem.

  5. RADICAL CANDOR: BE A KICK-ASS BOSS WITHOUT LOSING YOUR HUMANITY BY KIM SCOTT

  Radikalna iskrenost: Budi ‘kick-ass‘ šef a da ne izgubiš ljudskost

  Kim Skot, bivša direktorka kompanije Gugl i Epl, nedavno je objavila unapređeno izdanje svoje knjige o ideji „radikalne iskrenosti“ – kako menadžeri mogu da budu iskreni prema svojim zaposlenima, a da pritom ne budu „kreteni“.

  Iako je nužno biti iskren, jednako je važno mariti za svoje zaposlene jer iskrenost bez brige rezultira agresijom i bahatošću. S druge strane, empatija bez iskrenosti isprazna je i kontraproduktivna, a izostanak obe je manipulativna neiskrenost, smatra autorka i nudi rešenje.

  Njena knjiga pomoći će da izgradite bolje veze na poslu i ispuniće tri osnovna zadatka svakog lidera: stvaranje kulture povratne informacije, izgradnja kohezivnog tima i postizanje rezultata. Knjiga pokazuje menadžerima kako zadržati humanost i istovremeno postići uspeh, ali i naći svrhu u svom poslu.

  6. IT DOESN’T HAVE TO BE CRAZY AT WORK BY DAVID HEINEMEIER HANSSON AND JASON FRIED

  Suosnivač Basecampa, Džejson Frid (Jason Fried), jedan je od retkih direktora koji ne radi više od 40 sati nedeljno i koji podstiče zaposlene da rade isto toliko. Tvrdi da je nemoguće završiti sve što je potrebno da se završi, ali da ni duže radno vreme to ne bi promenilo.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE