`Mešano` gorivo kvari vozila, potkrada državu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  `Mešano` gorivo kvari vozila, potkrada državu

  Loš kvalitet goriva na benzinskim stanicama u Srbiji uzrok kvarova i visokih kazni. Mnogi srpski vozači lane su imali muke u Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji, jer su im inspekcije tih zemalja pronašle tragove lož-ulja u rezervoarima.

  Na celoj teritoriji Srbiji na kojoj je smešteno više od 1.500 benzinskih stanica, za kvalitet i promet goriva zaduženo je tek 12 tržišnih inspektora.

  Inspektori utvrđuju da li firme koje se bave prometom goriva posluju u skladu sa propisima o minimalnim tehničkim uslovima za promet derivata nafte, kaže načelnik odeljenja za tehnički nadzor sektora Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine Slaviša Petković.

  Proverava se i da li vode propisanu evidenciju, da li derivati koje prodaju poseduju propisanu dokumentaciju, a u skladu sa godišnjim planom uzorkovanja vrše kontrolu kvaliteta derivata. Inače, malobrojni su vozači čije žalbe na kvalitet goriva stižu do nas.

  Inspektori tvrde da većina uzoraka nakon analize u laboratorijama odgovara propisanim standardima, a kontrolom su utvrdili da postoje i nepravilnosti koje kod prevoznika i maloprodavaca ukazuju na lošu manipulaciju derivatima i njima je zabranjen promet i podnete su prijave.

  Udruženje naftnih kompanija Srbije se zalaže za uređenje tržišta, jačanjem inspekcijskog nadzora državnih organa, jer relevantne kompanije, kakve su članice UNKS teško mogu da se izbore sa nelojalnom konkurencijom, kažu u udruženju.

  Ima dosta onih koji gorivo "krste" namešavanjem raznih neakciznih komponenti, što im kasnije omogućava prodaju po nižim cenama. Na gubitku nisu samo vozači, već i država, jer ostaje uskraćena za akcizu na namešani deo goriva.

  U toku 2013. podnete su 22 prijave protiv naftnih kompanija kod kojih je kontrolom utvrđeno da vrše prodaju derivata čiji kvalitet nije u skladu sa propisom.

  Za osam vlasnika pumpi MUP utvrđuje eventualnu krivičnu odgovornost. Inspektori su naredili i da se 35 tona derivata koji se prodavao kao D2 reciklira, jer je nakon analize kategorisan kao otpad.

  U Srbiji će se od kraja 2013. godine uvesti markiranje i monitoring goriva i naftnih derivata, čime će se budžetski prihodi uvećati za 50 do 100 miliona evra, saopštio je pomoćnik ministarke energetike Petar Stanojević.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE