Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Suša napravila štetu od više stotina miliona evra

    Ministar poljoprivrede Austrije Nikolaus Berlakovich, ocenio je da je ovogodišnja suša nanela štetu u visini od više stotina miliona evra.

    "U pokrajini Burgenland je suša katastrofalna, ali i u drugim delovima Austrije stanje je teško", rekao je Berlakovich, i dodao da će šteta i dalje rasti.

    Istovremeno je ocenio da će i obeštećenje poljoprivrednicima biti više miliona evra, ne želeći da konkretizuje pomoć države.

    Iduće nedelje, kako je najavio, Vlada će razmatrati paket mera pomoći, koji će sadržati akciju kupovine hrane za stoku, privremeno obustavljanje povratka kredita za investicije u poljoprivredu, kao i dotaciju kod kredita za poljoprivrednike koji su imali izostanak roda.

    Berlakovich je obišao mesto Oslip u Burgenlandu kako bi se na licu mesta uverio u aktuelno stanje.
    Poljoprivrednici u Burgenlandu su suočeni sa izostankom roda u visini od 50 do čak 100 odsto kada je reč o kukuruzu, a po pitanju repe rod je prepolovljen u poređenju sa "normalnom" godinom.

    U pokrajini Salzburg je, prema rečima predsednika Komore poljoprivrednika Franca Esla, više od polovine poljoprivrednih dobara pogođeno je sušom.

    U međuvremenu su i poljoprivrendnici koji gaje povrće pogođeni izostankom roda.

    Slično je stanje i u Gornjoj Austriji, gde bi, prema Komori poljoprivrednika, ukoliko ne bude bilo većih padavina u narednom periodu, stanje moglo postati 'apokaliptično'.

    I na planinama poljoprivrednici imaju problem jer stoka nema dovoljno pašnjaka i rečica, koje su presušile jer nije bilo kiše.

    Ukoliko na pašnjacima biljke zbog suše ne budu rasle,  poljoprivrednici će biti prinuđeni da stoku vrate u štale, što će imati, kako ističu, smanjiti domaću proizvodnju mleka.

    'Kerntermilh', mlekara iz mesta 'Spittal an der Drau', ukazuje da već sada raspolaže sa pet odsto manjom količinom mleka od očekivane.

    Farmeri od mlekare, kako prenose mediji, od jula dobijaju 43 centi po litru, što je za 3,5 centi više nego uobičajeno.

    Za oko dve nedelje to povećanje proslediće se i na potrošače.

    Prema rečima šefa 'Kerntermilha' Helmut Pechera potrošači će za mleko, zbog suše, morati da plaćaju za pet do deset centi više po litri.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE