Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mrkonjić: Domaće firme da zamene Alpinu

    Odlazeći ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić najavio je da će predložiti vladi da domaće firme nastave poslove Alpine u Srbiji.

    "Predložiću vladi da se poslovi koje je radila Alpina – na gradnji Koridora 10 od Pirota do Dimitrovgrada i obilaznice oko Dimitrovgrada do bugarske granice, kao i na mostu preko Velike Morave kod Gilja na železničkom Koridoru 10, povere našim firmama i podzivođačima", rekao je Mrkonjić.

    On je dodao da treba videti da li da se to učini kroz neki specijalni zakon, ili specijalnu odluku vlade, ili kroz neke interne tendere, "ali tako da ne izgubimo celu građevinsku sezonu".

    Prema rečima Mrkonjića, u ovoj građevinskoj sezoni je već izgubljeno dosta vremena upravo oko razgovora sa Alpinom, koja je bankrotirala.

    "To će biti moj predlog – naši podizvođači koji znaju da rade posao mogu da nastave da grade, ali se moramo dogovoriti sa međunarodnim banakama. U karajnjoj liniji, mi te kredite i vraćamo, pa imamo pravo to i da tražimo i to će biti zadatak ministra finansija", dodao je Mrkonjić.

    Preduzeće Koridori Srbije poslalo je u utorak obaveštenje kompaniji Alpine Bau Gmbh o raskidu sva četiri ugovora na deonicama Pirot Istok-Dimitrovgrad i obilaznici Dimitrovgrad.

    Koridori otpočinju proceduru naplate bankarskih garancija za obavljanje posla u vrednosti od 5,14 miliona evra i bankarske garancije za povraćaj avansa u iznosu od 2,73 miliona evra.

    Ukupan dug Alpine prema domaćim kompanijama iznosi 420 miliona dinara.

    Koridori Srbije će u narednih 45 dana izvršiti sve neophodne radnje i pokrenuti tender za završetak izgradnje deonica, a sam proces će trajati između šest i devet meseci, tako da se sa početkom građevinske sezone može očekivati i početak radova, kako bi polovinom 2016. godine ta deonica bila završena.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE