Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kompanija odgovorna za katastrofu pada u stečaj

    Američka železnička kompanija Montreal, Maine & Atlantic podnela je u sredu zahtev za predstečajnu nagodbu u Sjedinjenim Državama i u Kanadi, mesec dana nakon eksplozije njenog voza u jednom mestu u Kvebeku.

    Kompanija čija je kompozicija sa 72 vagona-cisterne bez mašinovđe 6. jula iskočila iz šina pri čemu je poginulo 47 ljudi i opustošeno središte gradića Lac-Megantic, upozorava da njene obaveze koje proisteču iz te nesreće sada premašuju vrednost njene imovine.

    Vlasti u Kvebeku su već dvaput pozivale Montreal, Maine & Atlantic (MMA) da ispuni svoje obveze ne bi li ga naterale da podmiri troškove operacije čišćenja i dekontaminacije područja od dva kvadratna kilometra uništena u požaru koji je trajao gotovo dva dana.

    MMA je nakon nesreće, najteže u Kanadi u zadnjih 15 godina, morala prekinuti s radom budući da je onemogućen promet između Montreala, Mainea (savezna država na severoistoku SAD-a) i kanadske atlantske obale.

    U takvim okolnostima kanadska podružnica MMA-e je "zatražila zaštitu predviđenu zakonom o nagodbi s poveriocima kompanije" obrativši se Visokom sudu u Kvebeku, ističe se u saopštenju kompanije kojoj je sedište u Čikagu.

    Kompanija je u SAD-u "na stečajnom sudu u Mejnu podnijela zahtev za zaštitu ne temelju članka 11 stečajnog zakona te zemlje", dodaje se u saopštenju.

    Predsednik upravnog odbora MMA-e i izvršni direktor matične kuće te kompanije Edward Burkhardt izjavio je da će njegova kompanija "i dalje sarađivati" s vlastima u Kvebeku na čišćenju Lac-Megantica "dokle god bude trebalo".

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE