Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U septembru prodaja firmi u većinskom vlasništvu Pivovarne Laško

    U septembru će biti raspisani konkursi za prodaju firme Radenska, kao i novinsko-izdavačkih kuća Delo i Večer, koji su u većinskom vlasništvu Pivovare Laško.

    Grupa Pivovara Laško se sa bankama poveriocima dogovorila o reprogamiranju zajma u vrednosti 350 miliona evra i prodajom pomenutih firmi namerava da poravna svoja dugovanja.

    U tu svrhu će se Laško odreći i svog učešća u kosovskoj pivovari Bira Peja (Pećka pivovara).

    Kako tvrdi Pivovara Laško, cilj joj je da proda pomenuta preduzeća društveno odgovornim strateškim partnerima, koji će brinuti o radnim mestima, rastu i razvoju, kao i očuvanju njihovih robnih marki.

    Grupa Pivovara Laško u kojoj su Pivovara Union i Radenska, ove godine je ostvarila 76 miliona evra prihoda i 11,4 miliona evra dobiti iz poslovanja što je za milion evra više nego prošle godine.

    Za prvih pet meseci prošle godine grupa je imala 11,4 miliona evra gubitka, a ove godine 3,6 miliona evra dobiti i bankama isplatila 7,2 miliona evra kamata.

    U prošloj godini je grupa iz tekućeg poslovanja otplatila 23 miliona evra glavnice duga i 21 milion evra kamata.

    Prodajom firme Merkator, čiji je deo akcija od 24 odsto u vlasništvu pivovare, ona bi zaradila još 105 miliona evra i do aprila iduće godine, kada ističe dogovor sa bankama o reprogramiranju duga,
    održala solventnost.

    "Naš cilj je postići zaduženost koja bi nam omogućila normalno poslovanje i iskazivala od tri do četiri puta višak dobiti iz poslovanje pre amortizacije (EBITD) koju iskazuju prosečne evropske pivovare", rekao je medijima predsednik uprave Pivovare Laško Dušan Zorko.

    Prema njegovim rečima, prodajom imovine u grupi počeli bi osnivanjem novog preduzeća, koje bi okupilo svu proizvodnju pića ili barem Pivovare Laško i Union.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE