Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pola milijarde dinara za obnovljive izvore

    Elektroprivreda Srbije struju iz obnovljivih izvora energije kupuje po stimulisanim cenama, što se odražava i na račune koji su u proseku veći za 30 dinara. Količine struje otkupljene iz obnovljivih izvora energije su još uvek male, kažu eksperti.

    Nakon što je 1. marta zaživela Uredba o visini naknade za struju dobijenu iz obnovljivih izvora energije, EPS proizvođačima od kojih je otkupljuje, električnu energiju obračunava po stimulisanoj ceni od 0,044 dinara po kilovat-satu.

    Koliko su računi za struju uvećani zbog one dobijene iz alternativnih izvora, potrošač može da vidi iz stavke podsticaj za OIE (obnovljivi izvori energije).

    Prema podacima u EPS, to preduzeće je prošle godine struju iz OIE kupilo od 38 proizvođača, koji su svi zajedno prodajom inkasirali sumu od 494 miliona dinara, za 36.184.436 kilovat-sati struje.

    Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić za list Danas ističe da su količine struje koje EPS otkupljuje iz obnovljivih izvora energije, u odnosu na svoju ukupnu proizvodnju, još uvek male.

    Kao što je poznato Srbija je i dalje veoma zavisna od uvoza energenata i karakteriše je neracionalno korišćenje energije. U tom smislu Zakon o energetici je prepoznao značaj obnovljivih izvora energije i podstiče njihovu proizvodnju kroz fid-in tarife.

    U ovom trenutku EPS struju iz obnovljivih izvora prodaju uglavnom mali proizvođači i značajnije količine struje iz OIE ćemo početi da dobijamo tek kada veliki igrači izgrade proizvodna postrojenja. Reč je o kapacitetima većim od 100 megavata, a takvih još uvek nema na našim prostorima, objašnjava Vuletić.

    On ističe da cilj svakako treba da bude privlačenje velikih stranih investitora u oblasti obnovljivih izvora energije, ali da istovremeno moramo znati koji su naši kapaciteti i šta na tom planu možemo da ponudimo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE