Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski putari na redu za izgradnju Koridora?

    Srpske putarske firme traže od države da, umesto austrijske Alpine, nastave posao na istočnom kraku Koridora 10, ali je pitanje hoće li Koridori Srbije moći da ga im dodele posao bez tendera.

    Predstavnici domaćeg konzorcijuma ističu da nema potrebe za novim tenderom za završetak dela najvažnijeg putnog pravca od Pirota do Dimitrovgrada, jer praksa je da ukoliko prvoplasirani izvođač odustane ili ode u stečaj, sledeći na „rang-listi“ ulazi u posao.

    Kako stvari stoje, na redu su naši putari, dok u Koridorima Srbije kažu da tender mora da se raspiše, jer to nalažu pravila kreditora, Svetske i Evropske banke za obnovu i razvoj.

    Krajem juna 2009. godine završen je tender za obilaznicu oko Dimitrovgrada. Alpina je bila prva po ceni, a drugoplasirani je bio ESCT iz Ljubljane, koji je u međuvremenu likvidiran.

    Treći po ceni bio je domaći konzorcijum, koji je predvodio Planum sa Putevima Užice i PZP Beograd. Naši putari kažu da gradnja može da se ponudi domaćem konzorcijumu bez ikakvih uredbi, leks specijalisa (predlog odlazećeg ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića) ili tendera. Slično je i za trasu Pirot – Dimitrovgrad.

    Mi tražimo taj posao, ali je pitanje hoće li Koridori Srbije moći da ga dodele nama bez tendera, tačnije, da li će kreditori to dozvoliti, kaže direktor Puteva Užice Milan Bojović.

    Direktor Planuma Ratomir Todorović ističe za Novosti da će tražiti sastanak sa nadležnima u Koridorima Srbije. Država je ta koja se zadužuje, ona vraća kredit i ona je vlasnik tog novca. Valjda smo se konačno opametili ko treba da se pita, banka ili država, kaže on.

    Stručnjaci kažu da pravila kreditora mogu da se zaobiđu samo ako Ministarstvo saobraćaja pokrene inicijativu, kojom bi Vlada Srbije iz drugih izvora obezbedila novac za završetak radova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE