Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najbolji univerziteti na svetu

    Prema Šangajskoj listi, akademskom rangiranju 500 najboljih univerziteta u svetu (ARWU), Univerzitet u Beogradu se nalazi u grupi od 301. do 400. mesta, što ga svrstava među najbolje u regionu, ispred Zagreba i Ljubljane. Najbolje školstvo u Americi i Evropi. U cilju 'transparentnosti' u odabiru studija, EU sprovodi posebno istraživanje svetskih univerziteta.

    Prema rangiranju koje od 2003. sprovodi Centar za prestižne visoke školske ustanove pri univerzitetu Jiao Tong u Šangaju, i ove je godine potvrdila prevlast američkih fakulteta.

    Među prvih deset nalazi se osam američkih i dva britanska univerziteta, a kao prvi je rangiran Harvard pa Stanford, Berkeley, MIT, Cambridge, Caltech, Princeton, Columbia, Chicago i Oxford.

    Među prvih 20 čak je 17 američkih, a što se tiče kontinentalne Evrope najbolje rangiran univerzitet je ETH Zuerich koji je na listi ARWU, zauzeo 20. mesto.

    Francuski Pierre & Maria Curie i Paris-Sud zauzeli su 37, odnosno 39. mesto. Među 500 najuglednijih je 146 američkih, 37 britanskih i isto toliko nemačkih kao i 34 kineska univerziteta, iako ni jedan u prvih 100.

    Najbolji nemački univerziteti su TUM u Minhenu (50. mesto), Heidelberg je na 54, Univerzitet u Minhenu je na 61, a slede Freiburg na 100. i zatim Bonn i Frankfurt.

    Najbolji austrijski univerzitet je Beč koje se nalazi u grupi od 151. do 200. mesta. Dva najbolja talijanska univerziteta su u Pisi i Rimu (La Sapienzia) koja se nalaze u grupi od 101. do 150. mjesta. Praški Karlov univerzitet se smestio između 201. i 300. mesta, a na popisu nema ni jednog slovačkog, bugarskog ili rumunskog univerziteta. Na popisu je, primera radi, samo jedan indijski i dva ruska univerziteta.

    Najbolji univerziteti u azijsko-pacifičkoj regiji su Tokio (21.), Kyoto (26.) i Melbourne na 56. mestu. Prvi put među 100 najboljih ulazi holandski Groningen, a ove godine na popis ulazi 11 novih univerziteta, među kojima King Abdullah University of Science and Technology u Saudijskoj Arabiji, Coimbra u Portugalu i Katolički univerzitet Korea u Južnoj Koreji.

    Osim zagrebačkog, u istu grupu od 401. do 500 mesta je uvršten i univerzitet u Ljubljani, dok je Univerzitet u Beogradu popravio svoju poziciju i sada se nalazi u grupi od 301. do 400 mesta.

    U kriterijume rangiranja spadaju naučni i istraživački radovi, uticaj na nauku, citiranost radova, uticaj u regiji.

    U cilju 'transparentnosti' u odabiru univerzitetskih studija, Evropska unija je odlučila ove godine da sprovede sopstveno rangiranje prvih 700 univerziteta u svetu pod nazivom U-Multirank prema širim kriterijiumima. Objava najboljih po tim kriterijiumima se očekuje u proleće 2014. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE