Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ljajić: Od trgovinskog rata niko nema koristi

    Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trovine Rasim Ljajić izrazio je očekivanje da će Makedonija uskoro povući uredbu kojom je ograničen uvoz pšenice i brašna iz Srbije i da neće biti potrebe za uvođenje kontra mera.

    "CEFTA je od Makedonije tražila da povuče tu uredbu kojom se krši sporazum o slobodnoj trgovini i ja se iskreno nadam da će se to u najskorije vreme dogoditi", rekao je Ljajić.

    Ministar trgovine je istakao da je Srbija pokazala visok stepen razumevanja i strpljenja za makedonske probleme, sa svešću "da od trgovinskog rata niko nema koristi, posebno proizvođači i građani obe naše zemlje".

    "Nema sumnje da bi politički bilo atraktivno da uvedemo kontramere, ali to nikome nije u interesu. Sa Makedonijom imamo 600 miliona evra robne razmene i to nikako ne treba da ugrozimo, zato  očekujem da će problem biti rešen. Dobili smo obećanje, a imamo i odluku CEFTE", rekao je on.

    Ministarstvo trgovine Srbije danas bi trebalo da od makedonskih vlasti zvanično zatraži odgovor da li ukidaju uredbu o uslovljenom uvozu pšenice i brašna iz Srbije, a u slučaju negativnog odgovora spremljene su kontramere koje će stupiti na snagu za nekoliko dana, saopštio je je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Srbije Danilo Golubović.

    Golubović nije želeo da navodi koje kontramere će u slučaju propalog dogovora biti uvedene Makedoniji, ali su ranije, u nekoliko navrata, državni funkcioneri najavljivali da bi mogao biti ograničen uvoz sezonskog povrća i vina iz Makedonije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE