Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ‘Beograd na vodi’ niče za šest meseci?

    Od Vučićevog  projekta 'Beograd na vodi' i posete Giulianija, nekadašnjeg gradonačelnika Njujorka, prošlo je više od godinu dana. Da li je došlo vreme za realizaciju starih predizbornih obećanja ili nam se smeše novi izbori?

    “Kada smo govorili o projektu Beograd na vodi, kada su republički i gradski stručnjaci govorili o roku od 18 meseci, ja sam im rekao – završite za šest. Kad bi nikla zgrada u Abu Dabiju da su sebi davali takve ciljeve? Nikad”, izjavio je prvi potpredsednik Vlade za Kurir.

    Aleksandar Vučić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas juče su imali sastanak u Vladi Srbije i po prvi put razgovarali o projektu “Beograd na vodi”. Dogovoreno je da se po tom pitanju intenzivira saradnja, u čijem je sprovođenju neophodno da učestvuju republički i gradski organi vlasti.

     “Ovo su projekti koji menjaju sliku Beograda. To nisu projekti za mandat jednog gradonačelnika ili jedne vlade, već projekti za deset i više godina”, naveo je Đilas. Do kraja meseca biće poznati svi rokovi i planovi, kao i tehnički problemi na koje ovaj projekat nailazi. Stav gradonačelnika je da treba odustati od megalomanskih ideja izgradnje železničke stanice Prokop sa stotinama hiljada kvadrata poslovnog prostora, tvrdeći da to Beogradu ne treba.

    Kako je do sada navedeno, projektom se planira izmeštanje železničke i autobuske stanice, izgradnja poslovno turističkog kompleksa, stambenih blokova, ali i očuvanje kulturnih objekata, uz nove sadržaje, kao i objekte za sport i rekreaciju. Kako se predviđa, planirane su i velike zelene površine, kao i luksuzni kompleks.

    Rešenje problema nezaposlenosti
    Podsetimo, Vučić je pre više od godinu dana u toku kampanje  za gradonačelnika Beograda, naveo da ima veliki broj zainteresovanih investitora za taj projekat. Kao i da bi se realizacijom projekta dobrim delom rešio problem nezaposlenosti u Beogradu, jer bi samo  u izgradnji  i u eksploataciji  bilo uključeno najmanje 200.000 ljudi.

    Realizacija projekta – donela bi Beogradu zaradu od  450 miliona evra
    Prema planovima koje je SNS predstavila prošle godine, ukupna površina izgrađenih objekata trebalo bi da bude 1,8 miliona metara kvadratnih, a njihova tržišna vrednost, prema sadašnjim cenama, trebalo bi da iznosi više od četiri milijarde evra
    Govoreći o ciframa, Vučić je tada ukazao da bi prema tom projektu od taksi za gradjevinsko zemljište trebalo gradu da ostane više od 450 miliona evra, a njegova realizacija ne bi dodatno zaduživala Beograđane.

    Beograd – turistička atrakcija Jugoistočne Evrope
    Kao gost Aleksandra Vučića, bivši gradonačelnik Njujorka, Rudolf Guiliani, izneo je prošle godine svoje utiske o Beogradu. Svi veliki uspešni i predivni gradovi u svetu izlaze na reke, i to je potencijal koji i Beograd treba da iskoristi. Sada sve to izgleda prljavo i uništeno. Podseća me na Njujork od pre mnogo godina. Ipak, sve to može da se promeni – rekao je Đulijani koji bi mogao ponovo da dođe u Beograd u septembru.

     

    Foto: Luka Beograd

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE