Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH rizikuje da ostane bez IPA fondova

    Bosna i Hercegovina rizikuje da izgubi 75 do 100 miliona evra iz pretpristupnih IPA fondova Evropske unije zbog, kako navode evropski zvaničnici, nesaglasnosti dva entiteta oko preraspodele tih sredstava.

    Ukoliko početkom septembra ne bude nađeno rešenje, novac namenjen za BiH bi mogao da ode susednim zemljama koje su takođe kandidati za pridruživanje EU, upozoravaju evropski zvaničnici.

    Iz delegacije EU u BiH ocenjuju da BiH i dalje "kuburi" sa istim problemima kao i prethodnih godina, nesaglasnošću dva entiteta, i upozorava da bi sredstva mogla biti ukinuta.

    Nemogućnost dogovora oko stvaranja efikasnog mehanizma koji bi upravljao novcem iz IPA fondova već je koštala BiH, jer je Evropska komisija suspendovala projekte namenjene poljoprivredi i turizmu, i malim preduzećima.

    EU je namenila oko 660 miliona evra za BiH za period od 2007. do 2013, ali zauzvrat zahteva jedinstvenu nacionalnu strategiju u rukovanju i raspodeli novca, čega u BiH nema.

    Rojters navodi da Republika Srpska smatra da treba nezavisno da upravlja sredstvima.

    Bosna i Hercegovina je prilično rigidna i nefleksibilna po tom pitanju, i to u vreme kada od EU traži mnogo drugih stvari i, zapravo, ta zemlja od EU traži više nego EU od nje, kažu u Delegaciji. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE