Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Simič: Sprečili smo utaju poreza od oko 17 milijardi dinara

    Kontrolom na terenu sprečili smo utaju poreza od oko 17 milijardi dinara, a u budžet je po ovom osnovu ušlo više od 14 milijardi dinara, izjavio je direktor Poreske uprave Ivan Simič.

    On je rekao da je sigurno mnogo poreza utajeno prethodnih godina, ali da to ne može niko tačno da izračuna.

    "Reč je o utaji PDV, poreza na dohodak građana i dobit pravnih lica. Pošto se u takvim slučajevima na crno isplaćuju i honorari, država gubi i doprinose. Sada ćemo raditi više kontrola, pa ćemo u narednim godinama moći da upoređujemo podatke. Kontrole će biti stalne i u tome ćemo istrajati", rekao je Simič za "Kurir" od ponedeljka.

    Kada je u pitanju unakrsna provera imovine i prihoda građana, direktor Poreske uprave je rekao da će se taj posao raditi sistematski, bez ikakvih pritisaka, pa i javnosti.

    "Po zakonu je unakrsna provera imovine bila moguća već od 2003. godine. Trebalo bi pitati one koji su to propustili zašto to nisu radili", kazao je Simič.

    Na pitanje da li očekuje pritiske da Poreska uprava popusti u primeni propisa, on je odgovorio da ne očekuje jače pritiske, ali da ih ne isključuje.

    "Velika većina poreskih obveznika zna da mora da plaća porez. Ako postoji mogućnost i odgovarajuće osiguranje, PU će odobravati reprogram. Želim, PU želi, da što više obveznik radi uspešno i da redovno plaća porez", rekao je Simič.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE