Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poljaci ne žele da prodaju državne gigante

    Poljaci su i danas, posle više od dve decenije tranzicije, ponosni na svoje državne privredne gigante, kao što su petrohemijski koncern PKN Orlen i banka PKO BP, i smatraju da ih ne treba privatizovati.

    Državni giganti, pre svega energetske kompanije, donose dobit, i 78 odsto Poljaka u anketi agencije IQS za portal "Puls biznesu" izjasnilo se da preduzeća kojima je država dobar vlasnik i uspešno njima upravlja treba da ostanu u rukama države.

    Svega osam odsto anketiranih smatra da bi državni giganti trebalo da dobiju privatne vlasnike.

    Trzišna vrednost tog privrednog porodičnog blaga Poljske – petrohemijskih koncerna PKN Orlen i Lotos, banke PKO BP, osiguravajuće kompanije PZU, rudnika bakra KGHM, energetske kompanije PGE i gasne industrije PGNiG, kreće se oko 50 milijardi evra.

    Čak 75 odsto Poljaka uvereno je da ta njihova preduzeća proizvode i posluju po svetskim standardima, i da su konkurentna i na jakim tržištima.

    Dve trećine Poljaka – 67 odsto, ponosno je na nacionalne brendove, a ni starost ni obrazovanje anketiranih nemaju uticaja na uverenje da ta preduzeća ne treba privatizovati i kao državna pošto posluju dobro i donose dobit.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE