Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Akcije Goldman Sachsa na berzi usled greške u programiranju

    Greška u programiranju u američkoj investicionoj banci Goldman Sachs dovela je do neplanirane ponude akcija te kompanije na američkoj berzi, što je uzdrmalo tržišta i umanjilo poverenje u elektronsko trgovanje hartijama od vrednosti, piše njujorški Bloomberg.

    Interni sistem, koji Goldman Sachs koristi kao vid pomoći za procenu tržišne tražnje, greškom je formirao ponudu sa netačnim cenovnim limitima i poslao je berzama, naveo je izvor upoznat sa situacijom, a koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti teme.

    Izvor je dodao da će obim gubitaka zavisiti od toga koliki deo trgovanja je otkazan, budući da je deo transakcija već proglašen nevažećim.

    Nezgoda u Goldman Sachsu dolazi oko godinu dana nakon što su kompjuterskom greškom na berzama ponuđene deonice grupacije Knight Capital, što je tu firmu gotovo izbacilo iz poslovanja.

    Greška u Goldmanu daće vetar u leđa kritičarima strukture američkog elektronskog tržišta, četiri meseca nakon što je berza u Čikagu bila zatvorena tri i po sata zbog kvara kompjutera.

    "Nažalost, ovo je bila greška, a greška u finansijskom svetu može biti greška od milion dolara", rekao je menadžer kompanije Huntington assets iz Sinsinatija Čip Hendon.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE