Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li će Rusi `zavladati` Kiprom?

    Antikrizni recept „trojke” međunarodnih kreditora proizveo ruske ulagače u većinske vlasnike najveće banke na Kipru. Ruski državljanin na privremenom radu u londonskom Sitiju trebalo bi da bude novi predsednik Banke Kipra, najstarije i najveće banke na Kipru.

    Guverneru Centralne banke Kipra Panikosu Demetrijadisu taj predlog izneli su ove sedmice advokati grupe stranih ulagača kojima su, po nalogu Brisela, proletos zamrznuti devizni računi sa ulogom iznad 100.000 evra.

    Sastanak Demetrijadisa i advokata završen je potom fijaskom, jer je za njega bio neprihvatljiv predlog da 9. septembra na prvoj sednici novog Upravnog odbora Banke Kipra za njenog novog šefa bude izabran strani državljanin.

    Za pravne zastupnike vlasnika 12 odsto kapitala najvažnije kiparske banke, ideja da njom upravlja Rus i da strani državljani uđu u sastav novog Upravnog odbora, sasvim je racionalna. Državljani Rusije i Ukrajine već raspolažu sa 15 odsto akcija Banke Kipra, prenosi lokalna štampa.

    Kada na jesen konačno počne upis vlasništva novih akcija na konto zamrznutih sredstava i gubitaka u propaloj banci Laiki (čije je poslove preuzela Banka Kipra), stranci, mahom Rusi, imaće većinsko pravo odlučivanja u „megasistemskoj banci”, procenjuje Haris Georgijadis, kiparski ministar finansija.

    „Ko kontroliše Banku Kipra kontroliše ostrvo”, poručio je advokat Andreas Marangos, pravni zastupnik niza ruskih klijenata na Kipru posle razgovora sa guvernerom Centralne banke Kipra.

    U prvom tromesečju 2013. u jeku bankarske krize na Kipru, Rusi su sa računa na tom ostrvu skinuli više od 18 milijardi evra i preneli na druge adrese, mahom na Devičanska ostrva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE