Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenija potcenila krizu?

    Pet meseci nakon što je Slovenija osnovala ’lošu banku’, s ciljem preuzimanja milijardi evra toksičnih aktiva državnih banaka i pružanja pomoći zemlji da izbegne traženje međunarodne pomoći, ta banka i dalje nema zvanični sajt, a kamoli loše zajmove u svom posedu.

    Slovenačka vlada je saopštila da je reorganizovanje banaka hitan zadatak, planirajući još u junu prvi transfer rizičnih aktiva u ’lošu banku’, ali je Evropska komisija blokirala takav potez zahtevajući najpre da se obavi spoljna revizija i da se otkriju prave razmere problema, prenosi Rojters.

    Iz tog razloga bi prvi transfer rizičnih aktiva u ’lošu banku’, koja je nazvana Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB), mogao biti obavljen tek naredne godine, što povećava rizik za zemlju sa dva miliona stanovnika i izaziva nova previranja u dužničkoj krizi evrozone.

    "Budući da ekonomija i dalje slabi, sa naročito primetnim pogoršanjem situacije u samim domaćinstivima, broj nerealizovanih zajmova nastavlja da ubrzano raste, a sa tim i troškovi dokapitalizacije državnih banaka", navedeno je u saopštenju analitičara japanske banke Nomura.

    Kako navodi centralna banka Slovenije, najveće državne banke imaju loše zajmove u vrednosti od 7,5 milijardi evra, što je jednako oko 21,5 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), a od čega bi DUTB trebalo da preuzme oko polovinu.

    Međutim, Evropska komisija strahuje da bi takvi podaci mogli biti ’potcenjeni’.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE