Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poverioci Alpine ostaju praznih šaka?

    Po svemu sudeći, poverioci bankrotirane građevinske firme Alpine Bau GmbH, među kojima su javna preduzeća Koridori Srbije i Putevi Srbije, neće dobiti ništa od svojih potraživanja prema posrnulom austrijskom gigantu.

    Dosad prijavljena potraživanja iznose 4,16 milijardi evra, a prijavljeno ih je 9.300 od očekivanih između 17.000 i 20.000. Procenjena vrednost stečajne mase iznosi samo oko 95 miliona evra i da stvar bude još gora, opterećena je većim delom založnim pravom u korist banaka, rekao je stečajni upravnik Alpine Stephan Rill.

    Poverioci mogu očekivati da njihova potraživanja budu obeštećena sa oko jedan odsto, ako dobiju i toliko, rekla je portparolka Udruženja za zaštitu poverilaca.

    Koridori Srbije prijavili su potraživanja od Alpine Bau GmbH u visini od 78 miliona evra, Putevi Srbije potražuju 53, a procenjuje se da Alpine svojim podizvođačima u Srbiji duguje oko 420 miliona dinara.

    Ova katastrofična predviđanja ne odnose se, međutim, na fizička lica koja imaju sa Alpine ili njenim firmama kćerkama zaključene ugovore o radu.

    Treba još jednom podvući da i radnici Alpine i drugih njenih firmi osnovanih u Srbiji imaju, za slučaj stečaja, pravo na ove isplate ukoliko sa Alpine imaju ugovor o radu. Njihov rok za podnošenje prijava nadležnom sudu u Beču još nije istekao.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE