Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U stečaj otišlo 26 preduzeća u restrukturiranju

    Ministarstvo finansija i privrede Srbije saopštilo je danas da je okončalo proces restrukturiranja 26 preduzeća koja su otišla u stečaj, čime je u potpunosti realizovana prva faza Akcionog plana usvojenog pre dva meseca.

    "Zakonom je predvidjeno da se do sredine 2014. godine okonča postupak restrukturiranja za svih 179 bivših društvenih preduzeća, koja su više od deset godina bila zaštićena od poverilaca i čije direktno i indirektno subvencionisanje gradjane Srbije košta oko 750 miliona evra godišnje", ističe se u saopštenju.

    U restrukturiranju je, kako je navedeno, preostalo 153 preduzeća.

    U prvoj fazi realizacije Akcionog plana, proces restrukturiranja završen je za preduzeća koja nemaju nikakvu perspektivu, jer ne poseduju ni tržište, ni odgovarajući proizvod, a već godinama nemaju ni kontinuiranu delatnost. Ta preduzeća su godinama dobila subvencije iz državnog budžeta.

    Za svih 26 preduzeća pokrenut je stečaj, a prethodno je isplaćen socijalni program za sve bivše zaposlene koji su se za njega prijavili. Za socijalni program se prijavilo 643 ljudi, kojima je u avgustu isplaćeno 436,5 miliona dinara.

    Odlazeći ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić obavestio je danas regionalnu direktorku Svetske banke za jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju Ellen Goldstein i direktora kancelarije Svetske banke u Srbiji Tony Verheijena da je prvi deo Akcionog plana restrukturiranja preduzeća u potpunosti realizovan.

    On ih je pozvao da podrže nove ministre finansija i privrede u nastavku sprovodjenja strukturnih reformi u Srbiji.

    Dinkić je zahvalio Svetskoj banci koja je, kako je rekao, oduvek podržavala Srbiju i dala veliki doprinos u pripremi Akcionog plana.

    "Verujem da će posle rekonstrukcije Vlade novi ministri privrede i finansija snažno doprineti daljem sprovodjenju Akcionog plana i da će se ispuniti svi neophodni uslovi da Srbija već do kraja ove godine dobije kredit Svetske banke, koji smo gospodja Goldštajn i ja ugovarali", naveo je Dinkić u pismu direktorima Svetske banke.

    Dinkić je juna ove godine sa čelnicima Svetske banke pokrenuo razgovore o programu finansijske podrške srpskom budžetu u iznosu od 500 do 600 miliona dolara.

    Osnova tog programa je, kako je podsetilo Ministarstvo finansija, podrška paketu strukturnih reformi Vlade, koje izmedju ostalog predvidjaju završetak procesa restrukturiranja bivših društvenih preduzeća do sredine sledeće godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE