Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otkupne cene `prate` svetski trend

    Dok poljoprivrednici protestuju tražeći veće cene otkupa žitarica i uljarica, dikrektor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin objašnjava da je otkupna cena osnovnih sirovina uslovljena dratičnim padom na regioinalnom, ali i globalnom tržištu.

    Cene svih osnovnih poljoprivrednih sirovina opale su drastično, tokom proteklih 12 meseci na našem ali i svetskom tržištu, zbog znatno veće globalne proizvodnje i ponude tih proizvoda, izjavio je Galetin.

    Na najpoznatijoj svetskoj berzi za promet poljoprivrednih proizvoda u Čikagu, cena pšenice za terminski rok isporuke u današnjoj trgovini bila je niža, u odnosu na isti dan 2012, za oko 27,5 odsto, dok je kukuruz pojeftinio oko 30, a soja 20 procenata, rekao je Galetin za Tanjug.

    Galetin kaže da je veliki pad cena zabeležen i na nama znatno bližoj poljoprivrednoj berzi u Budimpešti, gde je cena pšenice danas, u odnosu na isti dan prošle godine, bila niža oko 24 odsto, a kukuruza preko 36 odsto.

    On podseća da su i hrvatski zemljoradnici pre dve nedelje protestovali zbog niskih cena osnovnih žitarica, a prema podacima koju je Produktna berza dostavila Tanjugu, kilogram pšenice u Hrvatskoj danas vredi 27,33, a kukuruza 30 odsto manje nego pre godinu dana.

    Činjenica je, dodaje Galetin, da su i cene vodećih uljarica, soje i suncokreta, takođe za proteklih 12 meseci drastično "srozane" na svetskom tržištu i to, kad je reč o suncokretu i za više od 40 odsto, pa se to mora imati u vidu kada se analizira i naše tržište tih sirovina.

    Naši zemljoradnici, koji već drugi dan protestuju na putevima, navode, međutim, da je cena pešnice, suncokreta, soje i kukuruza sada niža u Srbiji nego u susednoj Mađarskoj i zbog toga neće lako odustati od zahteva da se to ispravi.

    Potvrđući da su te cene sada nešto veće na berzi u Budimepšti, Galetin objašnjava da je reč o terminskim cenama sa rokom isporuke u septembru i kasnijim mesecima, a koje se formiraju tako da ustvari iskazuju i berzanska očekivanja za taj, naredni, period.

    Poljoprivrednici iz južnog Banata do 14 časova su držali pod blokadom traktorima put Pančevo-Beograd.

    Oni očekuju da Vlada Srbije posreduje u njihovim pregovorima sa uljarama oko otkupa suncokreta, a traže da vicepremijer Aleksandar Vučić suzbije, kako kažu, kartelsko ponašanje u industriji ulja i dogovaranju otkupne cene suncokreta.

    Traži se otkupna cena suncokreta od 45 dinara za kilogram, dodatni otkup 200.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 20 dinara za kilogram, kao i otkup 200.000 tona kukuruza po ceni od 18 dinara za kilogram, rekao je agenciji Beta član Organizacionog odbora protesta Jovan Negovan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE