Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dok u kuhinji ne eksplodira frižider, Pajtonovac sa novim filmom u Veneciji

    Ono zbog čega ste, između ostalog, sigurno voleli Monty Python's Flying Circus (Monti Pajtonov leteći cirkus) su nadrealne animacije i neiscrpne vizuelne kreacije jedinog Amerikanca u timu Britanskog Monty Python's Flying Circus. Ime mu je Terry Gilliam, karikaturista je i animator koji se, iako prekoatlanskog porekla savršeno uklopio u specifičan ostrvski intelektualni humor. Pajtonovci su sedamdesetih ‘vladali’ i s pravom postavljali standarde serijom, ali i filmovima koje su režirali Gilliam i Terry Jones (Žitje Brajanovo, Monti Pajton i Sveti Gral).

    Terry Gilliam nije odustao od filma čak ni četrdeset godina posle pajtonovske karijere iako se šuškalo da je sa kinematografijom završio. Na filmskom festivalu u Veneciji, koji je otvoren pre dva dana, promoviše svoju naučnofantastičnu basnu ‘The Zero Theorem’ čija je projekcija zakazana za 2.septembar. Prvu put u ulozi nezavisnog reditelja, Terry Gilliam zajedno sa postavom briljantnih i skupih holivudskih glumaca – Christoph Waltz, Matt Damon i Ben Whishaw, čini  neverovatan spoj koji obećava.

    “Ovde nikakve zombije nećete videti, ratnike, krstaše, ali vanzemaljska letelica možda proleti”, kaže Terry Gilliam povodom gostovanja na venecijanskom festivalu. “Pokušali smo da napravimo film koji je iskren, jednostavan i naravno duhovit. Smisao života, neizbežni odnosi, čežnja za ljubavlju, jaki karakterni likovi i pitanje koje se danas nameće – da li je svet pod kontrolom ili je sve postalo haotično?”

    “Najveći problem današnje kinematografije je što izbacuje jako dosadne filmove. Pogledajte malo – svi su isti, tako predvidljivi, bez uzbuđenja, onog slatkog iščekivanja šta će sledeće da se desi. Ali ono što je dobro po mene jeste činjenica da glumci zarađujuju mnogo u takvim filmovima, pa onda neki i odluče da glume za skromniji novac’’, kroz smeh Terry Gilliam iznosi prednosti nezavisnih produkcija. Tako su se u delu jednog Pajtonovca našli Matt Damon i društvo.

    Osim što željno iščekuje nagradu fimskog festivala i ovih dana šeta Venecijom, Terry Gilliam živi porodičan život koji začini nekom od svojih nadrealnih ideja. Recimo, kaže da nema više halucinacije da će frižider u kuhinji eksplodirati i usmrtiti mu roditelje. Najviše se divi svojoj ženi Maggie koja ga bezuslovno trpi godinama, a kroz život ga je inače vodio moto da ne umre mlad. Najviše strahuje za svoju decu i njihovu sreću. Da je mogao da bira, rodio bi se u renesansnoj Italiji, a sve preko pet funti za njega je skupo. Najviše prezire Jerrya Springera jer izvlači najgore iz ljudi.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE