Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Železara Smederevo čeka 200 miliona dolara

    Proizvodnja pocinkovanog lima za automobilsku industriju, za koju je zainteresovana ‘Fijat grupa’, mogla bi bude spas za srpsku metalurgiju. Železara Smederevo ima neophodne sertifikate i stručnjake, ali ne i 150 do 200 miliona dolara koliko bi, praktično, koštala nova fabrika za galvanizaciju čeličnih limova.

    Odlazeći ministar finansija i privrede, Mlađan Dinkić, najavio je nedavno da je ‘Fijat grupa’ zainteresovana da od Železare Smederevo nabavlja limove. Dinkić tvrdi da je ‘Fijat’ zainteresovan da kupuje limove za proizvodnju 500.000 automobila godišnje za svoje fabrike u svetu.

    Iako menadžment Železare trenutno nije raspoložen da govori o mogućnostima saradnje sa ‘Fijatom’, poznato je da je proizvodnja lima za auto-industriju, kao idejni projekat, ovde začet još pre više od dve decenije.

    Najpre je o tome pregovarano sa zainteresovanim investitorima iz Kine, a potom i sa Amerikancima. U.S. Steel je imao ozbiljne planove za gradnju Pocinkovaonice, ali ih je ekonomska kriza osujetila. Ono oko čega niko nema dilemu jeste činjenica da bi proizvodnja za auto-indusutriju mogla da bude ekonomska sutrašnjica srpske železare. Jer, biti snabdevač auto-industrije je kruna ovog posla: reč o jednoj od najzahtevnijih industrija prerade metala.Smederevska železara ima stručnjke, ali i sve neophodne sertifikate koji su zahtevni i veoma rigorozni. Pre zaustavljanja proizvodnje, Železara Smederevo je za Daciu proizvodila unutrašnje delove.

    Prethodnih godina urađeno je mnogo na modernizovanju postrojenja, a galvanizacija čeličnih limova značila bi zapravo novu fabriku kapaciteta 200.000 tona proizvoda.

    Iako je reč o velikom novcu, metalurzi podsećaju da veće faze prerade daju skuplji i kvalitetniji proizvod, a tako i veći profit, pa je računica svakako isplativa. Nezavisni sindikat Železare upozorio je da bi auto-lim iz Železare bio atraktivan i za ostale proizvođače automobila – rumunsku Daciu, mađarsku Škodu, zatim za Volkswagen, Kiu, Peugot.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE