Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od sutra veća cena gasa za domaćinstva

    Gas za domaćinstva u Srbiji od 1. septembra poskupljuje u proseku za 4,4 odsto, tako da će koštati 46,3 dinara po kubnom metru. 

    Agencija za energetiku Srbije (AERS) odobrila je poskupljenje pošto je za 6,4 odsto povećana cena gasa, po kojoj Srbijagas snabdeva 33 javna snabdevača.

    Za sve kupce priključene na distributivne sisteme gas će u proseku biti skuplji za 5,7 procenata i koštati 42,9 dinara po kubnom metru.

    Cene prirodnog gasa koje potrošači plaćaju različite su kod javnih snabdevača, zbog različitih troškova distributivnih sistema (mrežarina).

    Agencije za energetiku je navela da nisu promenjene cena pristupa sistemima za transport i distribuciju gasa, odobrene 2011. godine.

    U zavisnosti od učešća tog troška u ukupnoj ceni, povećanje cena prirodnog gasa krajnjim kupcima kod 33 javna snabdevača kreće se u rasponu od 1,9 odsto do 6,4 odsto.

    "Cena po kojoj Srbijagas prodaje gas javnim snabdevačima poskupljenjem je usklađena s realnim troškovima po kojima to preduzeće kupuje gas iz uvoza i domaće proizvodnje", navela je Agencija.

    Prema uslovima tendera na kojem je Srbijagas izabran za snabdevača javnih snabdevača, veleprodajna cena gasa će se ubuduće menjati kada dođe do promene uvozne cene i količina domaćeg gasa, a usklađivaće se i sa promenama kursa dolara, navodi se na sajtu AERS-a.

    Cenu gasa više ne utvrduje Vlada Srbije, već je, na zahtev izabranog snabdevača, odobrava ili ne odobrava Agencija za energetiku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE