Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Intervencija u Siriji podigla bi cenu benzina u Srbiji i do sedam dinara

    U slučaju vojne intervencije u Siriji, zbog rasta cena sirove nafte, u Srbiji se može očekivati poskupljenje benzina i dizela od 2,5 do 8,5 odsto, odnosno od dinar i po do sedam dinara po litru, bez akciza i PDV-a, saopštilo je Ministarstvo energetike.

    U saopštenju se navodi da u slučaju vojnog napada na Siriju, analitičari predviđaju rast cena sirove nafte na svetskom tržištu između četiri i 13 odsto, što će se odraziti i na cene goriva u Srbiji.

    Iz Ministarstva energetike podsećaju da, budući da je udeo domaće nafte u ukupnoj preradi sirove nafte oko 40 odsto, a da se ostatak potrebnih količina naftnih derivata obezbeđuje iz uvoza, svako pomeranje cena sirove nafte utiče i na cene goriva u Srbiji.

    Navodi se i da domaće zakonodavstvo daje ograničene mogućnosti za intervenisanje države na tržištu, koje su propisane Zakonom o akcizama i Zakonom o energetici.

    U slučaju rasta cena sirove nafte na svetskom tržištu, koji negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, Zakonom o akcizama utvrđeno je da vlada može privremeno da smanji akcize za iznos poskupljenja goriva, a najviše 20 odsto od poslednjih objavljenih iznosa akciza.

    Pored toga, Zakon o energetici predviđa da vlada propisuje način utvrđivanja najviših cena osnovnih derivata nafte, bez fiskalnih dažbina, u slučaju sprečavanja poremećaja na tržištu ili otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu nafte i naftnih derivata.

    Takođe, na osnovu podataka Naftne industrije Srbije, o postojećim zalihama nafte i naftnih derivata, planiranim nabavkama tih energenata i uticaju kretanja na svetskom tržištu na domaće cene, kao i informacija o mogućnosti snižavanja proizvodnih margina i trgovačkih marži u periodu poremećaja na tržištu, moguće je izvršiti analizu opravdanosti porasta cena i preporučiti određene korake.

    Za dugoročnu stabilnost snabdevanja domaćeg tržišta naftom i naftnim derivatima, kako je istaknuto u saopštenju, od velikog značaja biće usvajanje novog zakona o robnim rezervama koji će regulisati pitanje energetske sigurnosti u toj oblasti kroz formiranje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, kojima će upravljati Javno preduzeće "Transnafta".

    Iz Ministarstva energetike objašnjavaju da se u svetskim analizama, uticaj moguće vojne intervencije u Siriji na cene sirove nafte vezuje uglavnom za moguću destabilizaciju šireg regiona Bliskog istoka, imajući u vidu da Sirija u svetskoj proizvodnji nafte učestvuje s 0,2 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE