Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Paprene cene grejanja

    U predstojeću grejnu sezonu građani Srbije će, sasvim sigurno,  ući sa skupljim energentima nego prošle godine, jer je od ovog meseca struja skuplja za oko 11 odsto, dok će od narednog kubni metar prirodnog gasa biti skuplji za oko pet odsto. Da li će se s povećanjem cene struje i gasa i završiti poskupljenje energenata za predstojeću grejnu sezonu ili će naviše ići i cene drugih enregenata, za sada je teško je reći.

    U najvećem broju toplana ove godine nije menjana cena usluga, već je to učinjeno krajem prošle godine. Budući da će ove grejne sezone biti skuplji  i gas i struja, sasvim je moguće da će povećanje cene grejanja preko daljinskih sistema biti zatraženo neposredno pred grejnu sezonu, ili tokom nje (prošle godine cene grejanja preko toplana uglavnom menjane početkom grejne sezone). Takođe, za sada se, u odnosu na prošlu godinu, nije značajno promenila ni cena čvrstog goriva – uglja i drva. 

    A koliko će građani Srbije ove godine izdvajati za grejanje? Trošak domaćinstva će, naravno, zavisiti od vrste energenta koji se koristi, veličine prostora koji se greje, kao i od debljine novčanika, ali će svakako biti visok, baš kao i učešće u prosečnoj zaradi u Srbiji. Naime, prosečna zarada građana Srbije je nešto viša od 44.000 dinara, a mesečni izdatak za grejanje biće i iznad 10.000 dinara. To znači da će na troškove za grejanje odlaziti najmanje četvrtina prosečne zarade.

    Zagrevanje stana od 60 kvadratnih metara, ukoliko se koristi gas i mesečno troši 300 kubnih metara ovog energenta koštaće oko 16.000 dinara, odnosno za grejnu sezonu, koja traje šest meseci – više od 95.000 dinara Ako se za zagrevanje koristi električna energija, izdatak zavisi od broja potrošenih kilovata, ali i vremena kada se struja koristi. Tako će za potrošnju od 1.200 kilovata i isti broj skupih i jefitnih kilovata biti potebno oko 7.000 dinara mesečno, ili oko 42.000 dinara za grejnu sezonu, oni koji troše, recimo, 1.700 kilovata i pređu u najskuplju crvenu zonu, moraće da izdvoje mesečno i više od 11.500 dinara, odnosno za grejnu sezonu oko 70.000 dinara, dok će za  oko 2.000 kilovata, uz ravnomernu potrošnju skupih i jeftinih  kilovata, račun biti oko 15.000 dinara, odnosno za grejnu sezonu oko 90.000 dinara. 

    Što se tiče grejanja preko toplana, cene nisu ujednačene, a razlikuju se u zavisnosti od vrste energenta koji se koristi. Treba reći i da najveći broj toplana u Srbiji grejanje naplaćuje po kvadratnom metru, kao i da se ovaj trošak ’razbija’ na 12 meseci, iako se stanovi greju polovinu tog vremena. Moglo bi se reći da je prosečna cena grejanja preko toplana u Srbiji oko 90 dinara, što znači da će mesčni izdatak za grejanje stana od 60 kvadratnih metara biti oko 5.500 dinara, a pošto se ova stavka na računu plaća cele godine, praktično trošak za grejanje dostiže 66.000 dinara.

    Kao i poslednjih nekoliko godina, izgleda da će se najpovoljnije grejati oni koji koriste drva i ugalj. Prostorni metar ogrevnog drveta je oko 4.500 dinara, a tona uglja, u zavisnosti od vrste od oko 6.000 pa do 14.000 dinara. Za potrošnju, recimo, pet metara ogrevnog drveta i tri tone najskupljeg uglja za grejnu sezonu biće potrebno oko 55.000 dinara. Ovaj trošak, naravno, treba uzeti uslovno, jer na stovarištima uglja ima sve manje, što je, neretko, uvod u poskupljenje.  

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE