Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija, ali i Alpine imaju zahteve za obeštećenje

    Srbija traži obeštećenje od građevinskog koncerna Alpine, koji je otišao u stečaj, ali istovremeno i to preduzeće želi pare od Srbije, piše bečki ekonomskim dnevnik Wirtschaftsblatt.

    List ističe da se prema Alpine Bau GmbH očekuju veliki zahtevi za obeštćenje, jer su Putevi Srbije i Koridori Srbije najavili da će se obratiti nadležnom sudu u Beču.

    Putevi Srbije, koje zastupa advokatska kancelarija CMS Reich-Rohrwig Hainz iz Beča, traže na ime radova koji su ponovo obustavljeni 53,8 miliona evra obeštećenja. Reč je o radovima na novom mostu Beška i revitalizaciji starog mosta, kao i rekonstrukciji dela autoputa Beograd – Novi Sad.

    Prema rečima advokata Radivoja Petrikića poslovi su preuzeti još 2006, a radi se o deonici dugoj 58 kilometara.

    "Srbija je pretrpela ekonomsku štetu", podvukao je on.

    Koridori Srbije su prijavili veću štetu, a šef ovog preduzeća Dmitar Ðurović kaže da je reč o 78,3 miliona evra, pri čemu se 55 miliona odnosi na poslove koji su preuzeti a nisu završeni, a 23,3 miliona se potražuje po osnovu putarina koje nisu naplaćene zbog odlaganja završetka poslova.

    Koridori Srbije, kao i Putevi Srbije žele da dobiju mogućnost da povuku bankarsku garanciju koje je Alpine predala.

    Međutim, ukazuje bečki dnevnik, i Alpine ima potraživanja od Srbije. Stečajni upravnik Alpine, advokatska kancelarija Yaksh Sheller Ril (JSR), najavljuje da će odbaciti zahteve ova dva srpska preduzeća ukoliko budu predata u toku stečajnog postupka.

    Predstavnik JSR Alexander Sheller je takav stav obrazložio "visokim potraživanjima Alpine od istih preduzeća". Bečki advokat, međutim, nije želeo da obelodani detalje o visini potraživanja Alpine prema Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE