Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novo poskupljenje goriva?

    Ukoliko SAD i saveznici napadnu Siriju neminovno će zbog rasta cene sirove nafte doći do poskupljenja benzina i dizela u Srbiji od 2,5 do 8,5 odsto, saopšteno je danas iz Ministarstva energetike.

    „S obzirom na to da je deo domaće nafte u ukupnoj preradi sirove nafte oko 40 odsto, a da se ostatak potrebnih količina naftnih derivata obezbeđuje iz uvoza, svako pomeranje cena sirove nafte utiče i na cene goriva u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

    Iz Ministarstva poručuju da u prilog poskupljenja idu i podaci Naftne industrije Srbije o postojećim zalihama nafte i naftnih derivata, te o planiranim nabavkama tih energenata.

    Da bi se, bez obzira na sirijsku ili neku sličnu krizu, obezbedila dugoročna stabilnost nafte i naftnih derivata, od velikog značaja, je, kako ocenjuju u resornom ministarstvu, usvajanje novog Zakona o robnim rezervama koji će propisati osnivanje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

    Iz Ministarstva energetike Srbije objašnjavaju da se u svetskim analizama uticaj moguće vojne intervencije u Siriji na cene sirove nafte vezuje uglavnom za moguću destabilizaciju šireg regiona Bliskog istoka, imajući u vidu da Sirija u svetskoj proizvodnji nafte učestvuje sa 0,2 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE