Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Samaras: Fond za privatizaciju ostaje u grčkim rukama

    Grčki fond za privatizaciju ostaje u matičnoj zemlji, rekli su grčki zvaničnici, demantujući medijske napise o njegovom prebacivanju u inostranstvo.

    "Fond za privatizaciju Taiped (ili Hradf) ostat će u grčkim rukama", kazao je Samaras u nedeljnom izdanju dnevnog lista Elefterotipia.

    Prošle nedelje mediji su javili da će međunarodni zajmodavci u septembru zatražiti od Grčke da prebaci državnu imovinu u holding kompaniju kojom bi upravljala eurozona, kako bi se ubrzao proces privatizacije.

    Takav je plan prvi puta predložen još pre dve godine a odražava sve izrazitije frustracije međunarodnih zajmodavaca grčkim rezultatima.

    Holding kompanija trebala bi po tim izveštajima funkcionisati kao svojevrsno skladište za nekretnine i instrument kojim bi se premostio problem spore grčke birokratije i kašnjenja u realizaciji privatizacionog programa. Ujedno bi garantovala da će prikupljen novac biti upotrebljen za otplatu grčkih dugova.

    "Apsolutno otklanjam mogućnost prebacivanja fonda u inostranstvo", kazao je za nedeljno izdanje Elefterotipije i grčki ministar finansija Ianis Sturnaras.

    "Grčkom državnom imovinom upravljaju Taiped i grčka vlada. To se neće promeniti", naglasio je Sturnaras.

    Prethodno je i portparol zvaničnika Evropske unije za ekonomske i monetarne poslove Ollija Rehna Simon O'Connor demantovao napise o prebacivanju privatizacionog fonda u inostranstvo.

    "Program privatizacije apsolutno mora ostati u nadležnosti grčke vlade", kazao je prošle nedelje O'Connor.

    Grčka je pod pritiskom međunarodnih zajmodavaca, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske centralne banke (ECB) i Evropske komisije, da ubrza privatizaciju pojedinih državnih preduzeća.

    Realizacija programa uvelike kasni a Atina je nedavno revidirala i očekivane prihode od prodaje državne imovine u ovoj godini na 1,6 milijardi evra, s početno procenjenih 2,6 milijardi evra.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE