Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Držite se ove liste i vaš će mozak biti zdrav i prav

    Poznati su vam oni momenti kad ne znate gde su vam papiri, kad vam je reč ’na vrh jezika’, kad ne možete da se setite nečijeg imena? Ovo vas tada verovatno ne zabrinjava, ali kako godine prolaze, ovakvi će zaboravni momenti biti sve češći i to je prirodno. Ali, sve više obolelih od Alchajmera i demencije treba sve nas da opominju da se moramo brinuti o mozgu baš kao i o svakom drugom organu i da očigledno brz život kojim svi žive ne ide na ruku organu koji je povlači neke od glavnih konaca u telu. Dovoljno se zna o higijeni mozga i mentalnoj higijeni i sve što treba je da poslušamo iskusnije i pametnije kada savetuju šta treba jesti da bi mozak dugo bio ’zdrav i prav’.

    Najveći neprijatelji mozga su slobodni radikali koje stvaraju otrovi, bolest, stres i neki sasvim normalni metabolički procesi. Oni su nestabilne građe (fali im jedan elektron) i zato uzimaju od drugih ćelija šta im treba. Tako uzrokuju niz lančanih reakcija oštećenja koja čak mogu oštetiti i nasledni materijal (DNK). Spas antioksidansi koji mogu da spreče ovakva oštećenja. Sreća, pa ih ima svuda, a najviše u:

    borovnicama
    artičokama
    malinama
    brusnicama
    šljivama
    pasulju
    grašku
    kakaou
    žalfiji
    ruzmarinu
    đumbiru…

    Omega-3 kiseline su prava hrana za mozak. Naučnici tvrde da osobe koje unose manje omega-3 kiselina imaju i manji mozak i lošije prolaze na testovima kojima se meri kognitivna sposobnost. Što više namirnica bogatih ovim kiselinama, to će vaš mozak manje pokazivati znake starenja. Šta treba jesti?

    ribu
    seme lana
    lešnike
    bademe
    orahe…

    Vitamin E pomaže da bolje mislite i vašem mozgu pomaže u radu. Mnoge terapije ovim vitaminom pokazale su čudesne rezultate kod osoba koje su preživele moždani udar. Vitamin E je snažan antioksidans (štiti ćelije od oštćenja). Trudite se da ga unosite prirodnim putem (izbegavajte suplemente) i to namirnicama:

    pšenične klice
    hladno isceđena ulja
    kikiriki
    orasi
    ovseno brašno
    jaja
    džigerica
    riba
    piletina
    tamnozeleno povrće
    slatki krompir
    mladi grašak…

    Verovatno najjači antioksidans poznat svetu je honokiol koji reguliše nivo hormona stresa (kortizol) koji je ubica imunog sistema, uzrokuje visok krvni pritisak i dijabetes i osteoporozu i hormonske neravnoteže. Najnovija istraživanja pokazuju da honokiol deluje i na proteine koji učestvuju u nastanku i rastu ćelija raka, smiruje, umanjuje depresiju, uspešnoo se pokazao i u borbi sa Alchajmerom. Honokiola ima u magnoliji i uzima se iz kore ove žbunaste biljke prelepih cvetova.

    Kurkumin je pravo otkriće za zapadni svet. Istočnjaci ga hiljadama godina koriste da poboljšaju memoriju i celokupno funkcionisanje organizma. Ima ga najviše u kurkumi.

    Čuvajte svoj mozak ako imate u planu da živite dugo i zdavo.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE