Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Austrijski mediji o `preintelektualnom` Gusenbaueru

    Budući savetnik vicepremiera Alfred Gusenbauer, nekadašnji "neuspešni" kancelar, danas je moćan i uticajan faktor u kombinovanom svetu politike, finansija i ekonomije, pogotovo onom "manje vidljivom" javnosti. Nadmen, arogantan, preintelektualan i specifično duhovit Austrijanac koji bi možda mogao da "ispolira srpski imidž" u Briselu.

    Jedan austrijski list je pre dve godine napisao da "Gusenbauer stoji na više ekonomsko-finansijskih nogu".

    Od 2008, kada ga je rukovodstvo Socijaldemokratske partije u nekoj vrsti medijski orkestriranog partijskog puča "izguralo" iz nacionalne politike, Gusenbauer niže jedan uspeh za drugim i ne čini se previše pogođen povremenim aferama u kojima se spominje i njegovo ime.

    Njegova prva firma Gusenbauer Projektentwicklung razvoj projekata već je 2010. godine, nakon samo 18 meseci postojanja, imala dva i po miliona evra profita.

    Neka od dostignuća i pozicija Alfreda Gusenbauera u poslednje četiri godine: predsedavajući nadzornog odbora građevinskog koncerna Štrabag, savetnik austrijskog magnata Rene Benka, suvlasnik bečke investicijsko-konsultantske firme Kudos kapital, savetnik kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva, profesor na Univerzitetu Insbruk.

    Austrijski mediji danas mu zameraju uglavnom njegovu konsultantsku poziciju kod Nazarbajeva, pisanjima da učestvuje u poliranju autokratskog imidža kazahstanskog predsednika, na šta Gusenbauer odgovara kako "Kazahstan nije onakva pravna država i demokratija na kakvu smo navikli, ali pokazuje potencijal".

    Bilo je pokušaja i da se Gusenbauerovo ime uplete u moguće kriminalno-špijunske poslove kazahstanskog predsednika (Alijev-afera), ali i tada samo preko imena dvojice bliskih saradnika. Državno tužilaštvo u Austriji nikada nije podržalo te glasine, a Gusenbauerovo ime je, pravno gledano, potpuno čisto.

    Za vreme njegovog "kancelarovanja", medijima probem nije bio taj da je Gusenbauer bio neuspešan kao kancelar, već je naprosto bio nepopularan, ali ne zato što su njegove odluke bile pogrešne, već zato što svojim stilom ophođenja nije mogao da se umili takozvanom "malom čoveku" koji određuje ishode izbora.

    Kako se moglo čuti u partijskoj bazi njegove partije, on je "preintelektualan" za jednog crvenog vođu, zna da bude "nadmen", "uobražen" i "arogantan", misli samo na velikom strateškom nivou, dok naprotiv prezire sitnu, populističku taktiku kojom se dolazi do srca glasača.

    Legendarno je Gusenbauerovo pitanje kolegi dok ga je ovaj vodio na sastanak provincijske partijske organizacije: "Da li je na redu nešto važno ili samo uobičajeno partijsko blebetanje?", što su snimile kamere nacionalne televizije.

    Ukratko, u slučaju Gusenbauerove navodne nadmenosti i arogancije radi se uglavnom o njegovom specifičnom smislu za humor.

    Ime Alfreda Gusenbauera danas u Evropi i šire figurira kao jedan od diskretnih simbola globalne lobističke moći, uticaja, visokog kapitala i državne politike.

    Hoće li njegov uticaj biti dovoljan da se u Briselu "ispolira srpski imidž", kako je austrijska štampa pre dve nedelje propratila prve najave da Gusenbauer preuzima konsultantske funkcije u srpskoj vladi?

    Zajedno sa ostalim elementima spoljnopolitičog pobedničkog talasa na kojem se Srbija kreće od potpisivanja sporazuma u Briselu, to je realistična opcija, piše sajt RTS, kome je u kabinetu Aleksandra Vučića potvrđeno da je Gusenbauer prihvatio da bude njegov savetnik.

    Kako javljaju Novosti, Gusenbauer već sledeće nedelje počinje da daje savete prvom potpredsedniku Alesandru Vučiću.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE