Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez dogovora oko suncokreta, nastavak blokada

    Poljoprivrednici, nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, i predstavnici uljara nisu postigli dogovor o ceni suncokreta nakon troipočasovnog razgovora u Beogradu, posle čega je najavljen nastavak blokade puteva.

    Predstavnici uljara nisu imali razumevanja za povećanje otkupne cene sucokreta, a prethodno ponuđena cena od 24, odsnosno 25 dinara po kilogramu bez PDV, nije pomerena ni jednu paru, rekao je predsednik Asocijacije poljoprivrednika Banatski paori Jan Husarik.

    Kako je precizirao, Viktorija grupa ponudila je prizvođačima 25 dinara za kilogram sucokreta, dok su Dijamant iz Zrenjanina i uljara iz Nove Crnje ponudile 24 dinara bez PDV.

    To je ispod cene koštanja proizvodnje suncokreta i poljoprivrednicima neprihvatljivo, jer smo u situaciji da proizvodimo sa gubitkom, rekao je Husarik i dodao da je cena koja bi odgovarala poljoprivrednicima 35 dinara plus PDV.

    Husarik je istakao da će poljoprivrednici i dalje biti otvoreni za pregovore, odnosno da žele da se najkasnije do ponedeljka reši trenutna situacija.

    Bićemo spremni da dođemo na nove razgovore, jer se bojimo da će reakcija poljoprivrednika biti vrlo spontana i veoma burna, rekao je Husarik i dodao da je medijator sastanka bio ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

    Koordinator protesta i predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Bavaništa Jovica Jakšić kaže da su ljudi nezadovoljni ishodom razgovora i da će organizovati "totalne blokade puteva" do daljnjeg.

    Proizvođači ulja ostali su pri staroj ponudi od 27 dinara sa PDV, ali najavljuju da će ipak nastaviti konsultacije o ceni suncokreta.

    Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izrazio je zabrinutost jer sastanak nije završio dogovorom. Očekivao sam da će se pokrenuti tržišna utakmica, ali se to nije dogodilo, rekao je Glamočić.

    Dok su trajali današnji pregovori blokade puteva bile su privremeno obustavljene, kako je navedeno, kao znak dobre volje poljoprivrednika.

    Kako je javio RTS, poljoprivrednici su u 14 časova i 30 minuta ponovo blokirali put Pančevo-Beograd, kod predvodnice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE