Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uticaj Agrokora i Delhaizea na srpsku privredu

    Ima li šanse srpski trgovac u trci sa hrvatskim posle Agrokorovog preuzimanja Merkatora i Rode. Država treba da postavi pravila koja bi onemogućila eventualnu zloupotrebu te novonastale snage.

    Kompanija Agrokor do kraja godine preuzeće slovenački Merkator, a spajanjem sa Ideom i Rodom, Hrvati će u Srbiji imati 300 prodajnih objekata.

    Tako će ta kompanija dobiti i trećinu srpskog maloprodajnog tržišta. Time će, uz belgijski Delhaize sa 365 objekata, dva strana trgovinska lanca imati snažan uticaj na tržištu prehrambenih proizvoda u Srbiji.

    Spajanje dva velika strana trgovinska lanca u Srbiji povećaće konkurentnost novostvorenog, ali će pogoršati položaj drugih domaćih trgovaca, smatra predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević.

    To nije dobro za privredu Srbije i nije rasprostranjena praksa u Evropi i svetu.

    Kupovina Merkatora u Srbiji od Agrokora uticaće na veću ponudu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Hrvatske i Evropske unije, u prodajnim objektima novog trgovinskog lanca, ukazuje Bogosavljević.

    A, domaća prehrambena industrija i proizvođači voća i povrća moraće da povećaju konkurenciju kvalitetom, cenom, redovnim isporukama, da bi se njihova roba prodavala kod velikih stranih trgovaca.

    Srpski trgovački lanci ni u čemu ne zaostaju za stranim konkurentima, smatra generalni direktor trgovinske kuće Gomeks Goran Kovačević.

    Ozbiljna opasnost za domaće trgovce, a nije vezano za zdravu konkurenciju, jeste mogućnost da ti strani lanci prave enormne gubitke, sa željom da po svaku cenu izbace konkurenciju iz igre, a da onda nadoknade nastale gubitke. Idea od svog nastanka u Srbiji pravi ogromne gubitke, ali i povećava tržišno učešće.

    Ako se, dodaje Kovačević, uz to doda i njihova vlasnička povezanost sa nekim proizvođačima, koji imaju dominantnu poziciju na maloprodajnom tržištu, onda je to potencijalno stvarno vrlo opasna situacija za domaće trgovce, ali i potrošače.

    Kako Kovačević kaže, to je takozvano predatorsko ponašanje, koje bi moralo biti sankcionisano kroz zakon o zaštiti konkurencije, ali to je već pitanje za državu Srbiju i njene organe.

    Spajanje Ideje i Merkatora je legalno i legitimno, a na državi Srbiji je da postavi pravila koja bi onemogućila eventualnu zloupotrebu te novonastale snage, kaže Kovačević.

    Ekonomista Saša Đogović smatra da svako od učesnika na maloprodajnom tržištu može da nađe svoje tržišno učešće, možda uz manje marže, da privuče kupce na određen način, a mali preostali „igrači“ mogu da popune preostale prostore, kaže on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE