Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nazire se dogovor uljara i ratara?

    Poljoprivrednici Banata nastavili su proteste i blokirali su deo puteva, dok se na blokade nisu odlučili sremski i bački paori. Uljari će ponuditi veću otkupnu cenu za suncokret, nezvanično saznaju Novosti.

    Veliki broj asocijacija, razjedinjenost predstavnika ratara razlog su zašto ne mogu da usaglase stavove. To je glavni problem zašto do sada ništa nisu postigli, kažu stručnjaci. Tako su se neki odlučili na blokadu, a drugi čekaju odgovor uljara.

    Naime, neki poljoprivrednici dogovorili su još u januaru otkupnu cenu suncokreta koja je garantovana bez obzira na rod.

    Drugi su se, pak, odlučili da rizikuju i sačekaju, jer ukoliko bude sušna godina, cena će biti veća. Na njihovu žalost, ova godina je bila izuzetno rodna, pa je izobilje suncokreta dovelo do pada cena.

    Upravo zbog obilja, uljare su u prilici da diktiraju uslove, pa je tako cena upola niža od prošlogodišnje. Zbog toga su mnogi dovedeni na rub propasti.

    Ministarstvo poljoprivrede ne može da diktira cenu suncokreta, ali je naš interes da se zaštite poljoprivredni proizvođači, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

    Dosadašnji sastanci ratara i uljara nisu dali rezultate. Ponuđenih 25 dinara za kilogram je premalo i bilo bi dobro da dođe do kompromisa, odnosno da uljare otkupe ovogodišnji rod suncokreta po 32 dinara za kilogram.

    Žetva je u jeku, bilo bi bolje da prerađivači malo popuste, jer za dogovor o ceni još ima prostora i ekonomskih razloga“, rekao je Petar Matijević, predsednik udruženja poljoprivrednika u Novoj Crnji.

    Proizvođači suncokreta dobili su poziv iz Ministarstva poljoprivrede da u toku dana dođu na novi sastanak, na kome će se razgovarati o otkupnoj ceni te uljarice. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE