Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija uvozi izvezene jabuke

    Srbija ima veoma dobre uslove da proizvodi jabuke, ali i dalje uvozi. To je i razlog što za kilogram u Srbiji valja odvojiti od 40 do čak 400 dinara. Među inostranim uvezenim jabukama, ponekad su i nađu i domaće, ali skuplje.

    Srbija je u voćarstvu, naročito jabukama, poslednjih godina napravila tehnološki zaokret, pa je od 2006. godine, kada je izvezeno 35.000 tona jabuka, nekoliko godina kasnije izvoz četiri puta veći!

    Uprkos tome, jabuke uvozimo iz regiona, EU, Južne Amerike, pa i Novog Zelanda.

    Domaći izvoznici voća i povrća u prva četiri meseca zaradili su 295 miliona dolara, dok je za uvoz utrošeno 34 miliona dolara.

    Poljopririvreda i voćarstvo su prilično zapušteni, prepušteni sami sebi, kaže ekonomista Vladana Hamović.

    Srbija uvozi jabuke, jer još nema dovoljno prerađivačkih pogona. U Grockoj su godinama imali "tepihe" jabuka jer nisu brane zbog male otkupne cene, a nije bilo pogona da se iskoriste i prerade u džem, kompot ili sok.

    To je objašnjenje prošlogodišnje afere kada su se u srpskim radnjama pojavile srpske jabuke uvezene iz Slovenije. Naime, Slovenci su ih uvezli po niskoj ceni i stavili u hladnjače, a zatim nama preprodali kada je cena skočila.

    Da nam ne bi drugi "hladili" jabuke, Srbija mora da ima dovoljno svojih hladnjača, objašnjava Hamovićeva, koja smatra da je najbolje rešenje da se poljoprivrednici udruže i zajedno kupe pogon, jer će tako moći da skladište i plasiraju jabuke kada, gde i po ceni koja njima odgovara.

    Statistika:

    – 200.000 tona jabuka proizvedemo

    – 106.000 tona jabuka godišnje izvezemo

    – 26.000 tona jabuka godišnje uvezemo

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE