Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija sledi moderan svet

    Srbija će dobiti vetroparkove, znatno će podići proizvodnju zelene energije i u procesu modernizacije će se takmičiti sa najboljima, a ne najgorima, poručio vicepremijer Aleksandar Vučić na svečanom otvaranju radova na izgradnji vetroparka u Plandištu.

    Posao Vlade je da omogući i pomogne svaku zdravu investiciju koja donosi profit i zapošljava građane, istakao je Vučić povodom početka izgradnje vetroparka kapaciteta 100 megavati vrednosti oko 160 miliona evra, koji NIS gradi sa partnerima.

    Ova investicija je, prema njegovim rečima, vest za građane Srbije, jer će 300 ljudi raditi na poslovima izgradnje, a infrastruktura u okolini Plandišta biće znatno popravljena.

    Ističući da naredne godine više niko neće moći da kaže da Srbija nema vetroparkove, Vučić je ocenio da će se zemlja u procesu modernizacije takmičiti sa najboljim zapadnoevropskim, ali i sa svim naprednim zemljama sa svih strana sveta.

    Vicepremijer je rekao i da će se proizvodnja zelene energije u narednom periodu podići sa 21 na 27 odsto, u skladu sa obavezama koje je Srbija preuzela, a uveren je da će te obaveze biti i isplative.

    Imaćemo vetroparkove, sledićemo moderan svet, ali ljudima u Srbiji mora da se objasni da je osnovni poriv onih koji ulažu u našu zemlju da zarade novac i da je na nama da to podstičemo, rekao je Vučić.

    Vučić je pozvao NIS i partnere iz privatnih kompanija, koji sa 50 odsto učestvuju u investiciji u Plandištu, da nastave da investiraju i prave profit.

    Naš posao je da privučemo investitora, da zaposlimo zemlju i uveren sam da ćemo imati dobre rezultate, zaključio je Vučić.

    Ceremoniji povodom početka radova u Plandištu prisustvovali su i ministarka energetike Zorana Mihajlović, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin i generalni direktor NIS Kiril Kravčenko.

    Ministarka Mihajlović je rekla da nema zakonskih prepreka da u Srbiji ne bude još vetroelektrana i pozvala investitore da se obrate Vladi, kako bi dobili svu podršku da se krene sa izgradnjom novih vetroelektrana.

    Predviđena je izgradnja 34 vetrogeneratora, a planirano je da radovi budu završeni polovinom naredne godine.

    NIS je u aprilu ove godine zvanično postao vlasnik 50 odsto udela u projektu izgradnje vetroparka Plandište, na osnovu ugovora koji je potpisan sa kompanijom Energovind.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE